Paroubek našel miliardu. Na fotbal

Tomáš Fránek
17. 5. 2006 16:30
Praha - Premiér slíbil, že stát dá miliardu na nový národní fotbalový stadion. A to přesto, že poměry ve fotbale sám kritizoval. Uvnitř: ANKETA

Paroubek ještě včera označoval fotbal za nedůvěryhodný.

"Už jsem se setkal s tím, že jsem přesvědčoval některé zahraniční firmy, aby daly do českého fotbalu peníze. Po jistém váhání mi řekly, že do jakéhokoli jiného sportu to smysl má, ale do fotbalu ne," řekl Paroubek Mf Dnes. "Mohu jedině apelovat, aby ti lidé ve fotbale, kteří mají problémy s věrohodností, si třeba dali rok dva pohov. A během toho roku by se ukázalo, jestli je kolem nich nějaký problém, či nikoli," dodal ministerský předseda.

Premiér Jiří Paroubek
Premiér Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Dnes ale po jednání s místopředsedou fotbalového svazu Vlastimilem Košťálem - tedy jedním z mužů, kteří jsou dnes kvůli stavu českého fotbalu nejvíce kritizováni - premiér otočil. Uvedl, že vláda přispěje také proto, že plán fotbalového svazu na národní stadion podporuje 78 procent lidí.

"Je ctí každého národa, aby takový stadion měl, nejlépe v hlavním městě. A Česká republika by neměla být výjimkou," uvedl premiér.

Paroubek vyzval k podpoře výstavby fotbalového stadionu i další politické strany. "Věřím, že takový návrh dostane podporou napříč celým politickým spektrem," řekl Paroubek.

Pro mládež a dobrovolníky

Paroubek po jednání s fotbalovými funkcionáři zopakoval, že by bylo dobré, kdyby někteří funkcionáři na nějaký čas z fotbalu odešli, ale další podporu od státu nevyloučil. "Nemůžeme negovat práci desítek tisíc malých sportovců a dobrovolných funkcionářů. Fotbal stojí na dobrých základech a přál bych si, abychom v každé oblasti byli na druhém místě světového žebříčku," řekl Paroubek.

Jednání se účastnil také bývalý předseda svazu Jan Obst. Ten šéfoval fotbalovému spolku v době, kdy vypukla největší korupční aféra v historii českého fotbalu a kdy se - kvůli uplácení rozhodčích - před soudy dostaly desítky funkcionářů a rozhodčích.

Bouři nevole vyvolalo také poslední ligové kolo, kdy se urodilo několik překvapivých výsledků a výroků rozhodčích. "To, co se v lize odehrává, nemá už dlouho s fotbalem mnoho společného," napsal deník Sport.

Fotbal podle něj ztrácí poslední zbytky kreditu. "Po závěrečném kole může v čistotu nejvyšší soutěže věřit už jen úplný naivka. Téměř dva roky po odhalení korupční aféry se český fotbal dostal ještě hlouběji," napsaly Lidové noviny

Nic se nemění

Situaci ve fotbale kritizují i bývalí významní hráči. A také ti, kteří se s korupcí setkali v nižších soutěžích.

"Vždyť já sám sebe přistihuju, jak pomalu rezignuju. S fotbalem jsem skončil, pod hlavičkou ČMFS mi to za to nestojí... A když se jdu na fotbal občas podívat, už mě nerozhodí, když rozhodčí odpíská penaltu, která nebyla. Nebo neodpíská dvoumetrovej ofsajd. Pomalu přivykám té zábavě s ostatními diváky u postranní čáry, bavím se tím folklorem, kdy se rozčilení hráči shluknou kolem rozhodčího a nadávkami se dobírají spravedlnosti, přestože dobře vědí (stejně jako my u postranní čáry), jak to je," napsal do Lidových novin Radek Váňa, která upozornil na korupci v okresním fotbale v roce 2003.

A tento záběr zas ukazuje moravskoslezské funkcionáře u soudu.
A tento záběr zas ukazuje moravskoslezské funkcionáře u soudu. | Foto: ČT24

Košťál dnes po jednání s Paroubkem uvedl, že s ohledem na to, co se odehrálo v posledním ligovém kole, navrhne rozpuštění současných komisí rozhodčích a delegátů.

Korupce hýbe fotbalem i v dalších zemích, postihy jsou ale výrazně přísnější. V Itálii se hráči a funkcionáři velkých klubů, jako je Juventus, AC Milán a Fiorentina, dostali do podezření z machinace s výsledky, nezákonného sázení na zápasy a ovlivňování delegace rozhodčích.

Na národní fotbalovou federaci byla vyhlášena nucená správa a do čela bylo zvoleno nové vedení. 

 

Právě se děje

Další zprávy