Klaus zůstane doma. Jeho cesta do Izraele byla zrušena

ČTK ČTK
15. 11. 2012 19:40
Plánovaná návštěva Izraele byla zrušena, v regionu se i nadále zvyšuje napětí
Klaus a Netanjahu v Praze.
Klaus a Netanjahu v Praze. | Foto: Reuters

Praha/Tel Aviv - Český prezident Václav Klaus na plánovanou státní čtyřdenní návštěvu Izraele v neděli neodjede. "Cesta byla zrušena," řekl bez dalších podrobností Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar v telefonickém rozhovoru uvedl, že Praha a Tel Aviv se na odložení cesty dohodly po vzájemné konzultaci s ohledem na napjatou situaci v této blízkovýchodní zemi.

 Izrael už dva dny provádí odvetné letecké a dělostřelecké operace proti Pásmu Gazy, odkud radikálové minulý týden obnovili raketovou palbu. Ve středu večer se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN.

Podle Pojara je prozatím předčasné předjímat, zda Klaus do Izraele pojede ještě do března 2013, kdy skončí jeho funkčního období, nebo zda židovský stát navštíví již jeho nástupce.

Česká republika hluboce lituje civilních obětí v Izraeli a Gaze i současné eskalace situace na místě, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zahraničí.

"Česká republika plně uznává právo Izraele na sebeobranu proti raketové palbě militantních organizací v Pásmu Gazy, přičemž pokládá za důležité vyhnout se civilním obětem," podotkla česká diplomacie na svém webu.

Česká republika vyzývá obě strany, aby se zdržely všech forem násilí a provokativních akcí a přispěly ke zklidnění situace v zájmu civilního obyvatelstva obou stran, uvedlo ministerstvo.

Klaus se měl setkat s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, premiérem Benjaminem Netanjahuem či zástupci centrální banky.

Klaus návštěvu Izraele avizoval už v srpnu. Cestou měl oplatit návštěvu prezidenta Perese v Praze před dvěma lety. Zda česká a izraelská strana naleznou pro pobyt Klause nový termín, není jasné.

Český prezident měl jet do Izraele půl roku poté, co byl v Česku Netanjahu.

 

Právě se děje

Další zprávy