Nejlepší přítel Izrael. Netanjahu sem veze 7 ministrů

Tereza Šídlová
17. 5. 2012 7:50
V takovém formátu se česká vláda zatím nesetkala ani se svými nejbližšími sousedy
Premiéři Nečas a Netanjahu.
Premiéři Nečas a Netanjahu. | Foto: Reuters

Praha - Kabinet Petra Nečase zjevně v současné době nemá bližšího spojence, než je Izrael.

Už podruhé během dvou let přijíždí za českým premiérem jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu. S sebou tentokrát veze hned sedm ministrů své vlády a oba neúplné kabinety spolu navíc hodlají zasednout v Praze společně.

Ještě nikdy v takovém formátu a v takto silném obsazení Česko vztahy s jinou zemí netužilo. Návštěvu ostře střežených představitelů židovského státu pocítí i česká metropole. Už jejich přílet na pár minut zastaví pražské letiště v Ruzyni.

V Praze se má podle informací Aktuálně.cz pohybovat více než sedmdesát izraelských představitelů a členů delegace.

Podepisovat se mají například změny ve smlouvě o civilních letech mezi Českem a Izraelem.

Věda vs. zbraně

Izrael, který je pověstný razantním prosazováním a bráněním svých zájmů na Blízkém východě, čímž budí mnoho emocí, přitom často rozděluje i domovský klub Česka, Evropskou unii. Výše zmíněné blízké partnerství Česka a židovského státu tak platí s lehkou obměnou i naopak: Pro Izrael je Česko s Nečasovou vládou nejlepším přítelem v Evropské unii.

„Předmětem jednání předsedů vlád i resortních ministrů bude rozvoj hospodářských a kulturních vztahů a projektů konkrétní spolupráce, včetně oblastí vzdělávání a výzkumu," zní strohé vyjádření vlády ke čtvrtečnímu společnému jednání vlád.

Zatímco celý svět k Izraeli většinou upírá zrak především kvůli složité politice, jako je napětí v izraelsko-palestinské otázce nebo hrozící ozbrojený konflikt s jaderným Íránem, čeští představitelé tvrdí, že se soustředí na jiné oblasti: Pro nás je Izrael inspirací v oblasti vědy a invence, říkají.

Ale i když dojde na citlivé politické otázky, Česko Izrael hájí, jako například loni, když Palestina žádala uznání nezávislosti na půdě OSN. Tato podpora nezůstala bez odezvy doma, Nečasovu vládu kritizovala ČSSD, podle opozice vede Česko příliš těsná vazba na Izrael do diplomatické izolace.

Ve čtvrtek však má jít v Praze o běžný "byznys".

„Schůzka bude příležitostí ke zhodnocení dvoustranných hospodářských vztahů, ale například také k debatě o česko-izraelské spolupráci v oblasti průmyslového výzkumu a vývoje či podpoře začínajících firem," vzkázal mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták k setkání svého šéfa Martina Kuby (ODS) se svým izraelským protějškem Shalomem Simhonem.

Z podnikatelského pohledu je Izrael inspirací nejen pro Česko. Izraelské "start-upy" neboli nově zakládané firmy, zvlášť v oboru hi-tech, jsou pověstné. Izrael jako mladá země bez významných přírodních zdrojů je orientován na vědu a výzkum a podobným směrem by Česko ráda směrovala i zdejší vláda.

Sedm ministrů v Praze

Izraelská vlajka.
Izraelská vlajka. | Foto: Reuters

Kromě izraelského premiéra a ministra průmyslu přijedou také šéfové resortů diplomacie, vědy, dopravy, sociálních věcí, kultury a výstavby.

„Mělo by dojít k podpisu protokolu o změnách ve vládní smlouvě o civilní letecké dopravě mezi ČR a Izraelem," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Žižka.

Takto početná výprava je každopádně v české diplomacii výjimkou a také novinkou.

"První mezivládní konzultace se v Praze konala v červenci 2011 mezi českou a polskou vládou. Na podzim letošního roku se připravuje společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky k 20. výročí od posledního zasedání federální vlády," uvedl mluvčí vlády Michal Schuster.

Polský premiér Donald Tusk loni do Prahy dorazil se třemi ministry své vlády.

Nebývalou návštěvu pocítí i Praha.

„Kolem příletu izraelské delegace bude zastaven provoz letiště. Na provozu by se to však nemělo výrazně projevit, maximálně v několikaminutovém zpoždění ostatních letů," uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Už když byl Netanjahu v Praze loni, provázely jeho návštěvu přísná bezpečnostní opatření.

Premiérovi muži pro Izrael

Izraelsko-palestinské vztahy jsou jednou z nejsložitějších otázek světové diplomacie.
Izraelsko-palestinské vztahy jsou jednou z nejsložitějších otázek světové diplomacie. | Foto: Reuters

Přestože se premiér Petr Nečas v mezinárodní politice příliš neangažuje, na vztazích s Izraelem si velmi zakládá.

Jistě není náhodou, že v jeho okolí je hned několik mužů, kteří jsou dlouhodobými obhájci Izraele - ať už se jedná o ministra obrany Alexandra Vondru, českého velvyslance v Izraeli a bývalého prvního náměstka ministerstva zahraničí Tomáše Pojara, nebo i o premiérova poradce pro zahraniční otázky a lidská práva Romana Jocha. V Izraeli je také častým hostem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

ODS navíc v předvolební kampani v roce 2010 pomáhal i americko-izraelský tým poradců, který měl z minulých let blízko právě k Netanjahuovi.

Obhájci česko-izraelských vztahů poukazují na jejich tradici, která se datuje ještě do doby, kdy Izrael jako stát neexistoval. Československo už za svého prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka bylo jednou z prvních zemí, které uznaly židovskou národnost.

Rodina Masaryků se v Izraeli dostala do učebnic i do názvů náměstí a ulic. Ale především díky synovi TGM, pozdějšímu ministru zahraničí Janu Masarykovi. Poválečné Československo totiž nově vzniklému státu navzdory embargu dodávalo zbraně. Na ty dodnes Izraelci vzpomínají.

Když byl Nečas loni v září v Jeruzalémě, Netanjahu například zavzpomínal na to, že jeho první zbraní v izraelské armádě byla právě česká puška.

Vztahy byly přerušeny během komunismu v Československu, o jejich resuscitaci se po revoluci výrazně zasloužil i prezident Václav Havel.

Jedno téma mají Nečas s Netanjahuem teď společné každopádně - oba čerstvě přestáli krize svých vlád a prozatím oddálili předčasné volby.

 

 

Právě se děje

Další zprávy