Klaus reformu penzí nezdrží, zákony ale nepodepsal

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 11. 2011 16:11
Klaus zákony kvůli svým výhradám sice nepodepsal, ale ani je nevrátil sněmovně
Prezident zákony nepodepsal, ale ani je nevetoval
Prezident zákony nepodepsal, ale ani je nevetoval | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus nezdrží přijetí vládní důchodové reformy.

Zákony kvůli svým výhradám nepodepsal, ale ani je nevrátil sněmovně vetováním, oznámil Hrad. Ve čtvrtek vypršela lhůta, do které mohl Klaus zákony sněmovně vrátit. 

V dopise předsedkyni sněmovny prezident uvedl, že s vládní reformou penzí nesouhlasí, nechce ale prý vyvolávat další vleklé obstrukce ve sněmovně.

"Se změnou důchodového systému, jak ji přinášejí tyto zákony, nesouhlasím. Činím tak ze zcela jiných důvodů než opozice, která svou parlamentní obstrukcí přehlušila jakoukoli věcnou rozpravu," uvedl Klaus. Odkázal na své dřívější výhrady k vládnímu plánu reformy penzí.

ČSSD zvažuje soud

Klaus v médiích v březnu uvedl, že po provedení penzijní reformy se deficit důchodového systému dále prohloubí a objem veřejných prostředků vydávaných na financování důchodového systému vzroste. Vládu kritizoval také za to, že návrhu reformy údajně nepředcházela vážná debata.

Zákony důchodové reformy koalice ve sněmovně prosadila začátkem listopadu po několika dnech obstrukcí, kterými se ČSSD snažila blokovat vládní reformy.

Právě reformu penzí, jejíž součástí je zavedení takzvaného druhého pilíře penzijního systému, sociální demokraté nejhlasitěji odmítali. ČSSD zvažuje, že zákony důchodové reformy kvůli jejich obsahu i proceduře schválení napadne u Ústavního soudu.

Druhý pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí.

Podle návrhu by z pojistného odváděného státu vyvedli tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidali ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné. Systém má začít fungovat od roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy