Kandidátky ČSSD nevznikají demokraticky, míní Dienstbier

ČTK ČTK
13. 6. 2014 13:13
Ministr pro lidská práva podpořil plánované vnitrostranické referendum. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že jeho schválení nemusí být jednoduché.
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sestavování kandidátek v sociální demokracii má hodně daleko ke skutečné demokracii. Strana se proto musí zásadně změnit a otevřít.

Je o tom přesvědčen ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který na tiskové konferenci ve Sněmovně spolu s několika kolegy podpořil plánované vnitrostranické referendum. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že jeho schválení nemusí být jednoduché.

O trojici otázek pro korespondenční referendum, které se má uskutečnit na přelomu června a července, bude v pátek rozhodovat předsednictvo ČSSD a v sobotu pak jeho ústřední výkonný výbor. Právě sobotní zasedání ÚVV má Dienstbier za klíčové.

Některým současný stav vyhovuje

"A my se domníváme, že ta debata nebude vůbec jednoduchá, protože jsme přesvědčení, že na jedné straně členové chtějí větší podíl na rozhodování a na druhé straně je řada lidí, kterým současný stav vyhovuje," řekl také.

Z trojice otázek považuje ministr a dlouhodobý spojenec šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky za nejdůležitější tu, v níž budou sociální demokraté rozhodovat, jestli se do budoucna na výběru kandidátů budou podílet všichni straníci, nebo jen část stranických elit jako dosud.

Dosavadní sestavování kandidátek přitom Dienstbier považuje za demokratické jen formálně.

ČSSD bude hlasovat i o větším zastoupení žen

"Pokud tento zlomový okamžik, to rozhodnutí ústředního výkonného výboru nezvládneme, tak se obáváme, že by sociální demokracie nebyla schopna zásadních změn a že by mohla následovat osud některých jiných stran," poznamenal také šéf vládní legislativy.

Jaroslav Foldyna
Jaroslav Foldyna | Foto: Ondřej Besperát

Na tiskovou konferenci ho doprovodili poslanci Jan Chvojka, Jaroslav Foldyna a také několik tzv. idealistů z Mladých sociálních demokratů. Ti pomocí kampaně "fungující ČSSD" vytvářejí síť zejména mladých členů, kteří v krajích koordinují semináře i jiné aktivity, jež mají zlepšit komunikaci ve straně i informovat o referendu. Usilují také o to, aby se strana opět stala masovou.

Další dvě otázky v plánovaném referendu ČSSD, na jehož základě chce pak strana změnit stanovy, případně zákony, se týkají většího zastoupení žen na sněmovních a krajských kandidátkách (alespoň 40 procent) a kumulace funkcí. Hlasovat se naopak nemá o takzvaném bohumínském usnesení, které sociální demokracii zapovídá politickou spolupráci s KSČM a o němž se dlouhodobě diskutuje.

 

Právě se děje

Další zprávy