Hezká slova, projedené investice. Sněmovna řešila rozpočet

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 22. 10. 2014 17:35
Sněmovna začala projednávat návrh rozpočtu pro rok 2015. Proti vystoupila opozice, která požaduje snížit deficit. Nakonec zákon prošel do druhého čtení, poslanci schválil základní parametry rozpočtu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha – Opozice ve středu začala v prvním čtení cupovat vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem 100 miliard, což kritizuje především TOP 09 a ODS. Podle nich by se totiž měly zvýšit investice, což zkritizoval zejména někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Podle něj vláda chce investovat méně, než tomu bylo v době krize.

Ekonomika má růst, čekal bych tedy, že schodek rozpočtu bude nižší, než navrhuje ministr Babiš. Třeba až kolem 70 mld. korun, hodnotí návrh rozpočtu na příští rok hlavní ekonom Deloitte David Marek.
11:32
Ekonomika má růst, čekal bych tedy, že schodek rozpočtu bude nižší, než navrhuje ministr Babiš. Třeba až kolem 70 mld. korun, hodnotí návrh rozpočtu na příští rok hlavní ekonom Deloitte David Marek. | Video: DVTV

"Vláda prezentuje rozpočet úsporný, spravedlivý a podporující investice. No nekupte to. Kdybychom skutečně schvalovali tato slova, pravděpodobně bychom ho mohli schválit jednomyslně. Bohužel my nebudeme schvalovat slova, ale čísla, která jsou v dokumentu napsána," prohlásil Kalousek s tím, že by poslanci měli návrh rozpočtu vrátit Sobotkovu kabinetu k přepracování.

U návrhu se k šéfovi poslanců TOP 09 připojilo i hnutí Úsvit. "Když se podívám na rok 2012, tak schodek byl 101 miliard, ale bylo to za situace, kdy byl růst HDP -1 procento. Teď je navrhovaný schodek opět 100 miliard, ale růst HDP je 2,5 procenta. A přestože se snažíme být k rozpočtu vstřícní, tak toto se mi nezdá jako dobrý ekonomický postup," prohlásil předseda hnutí Tomio Okamura.

Kritikou nešetřil ani šéf ODS Petr Fiala. "Je to přerozdělovací, socialistický rozpočet. Zvyšují se běžné výdaje na provoz úřadů, plošně rostou platy úředníků a dalších zaměstnanců místo toho, aby se počet úředníků redukoval," poznamenal k návrhu z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO) s tím, že vláda chce vybrat o třicet miliard více, které ovšem neinvestuje, ale "projí".

Vicepremiér Babiš se proti kritice ohradil. "Investice státního rozpočtu v příštím roce meziročně vzrostou. V minulých letech byly sice rozpočtované jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpávány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit, a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, např. do dopravní infrastruktury," řekl na plénu Sněmovny Babiš.

Dodal také, že schodek rozpočtu ve výši 100 miliard korun, s příjmy 1,118 bilionu korun a výdaji 1,218 bilionu korun bude o dvanáct miliard nižší, než jak byl ještě minulou vládou naplánován rozpočet pro letošní rok.

 

Právě se děje

Další zprávy