Státní zaměstnanci si polepší. Vláda jim plánuje zvýšit mzdy

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 10. 2014 21:42
Průměrná mzda se má zvýšit i 1244 korun měsíčně. Nejvíce na tom vydělají státní zástupci.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Zaměstnanci státu by měli v příštím roce dostávat o 1244 korun měsíčně více než letos. Jejich průměrná mzda by tak měla činit 25 878 korun. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok.

V průměru jde o pětiprocentní navýšení. Nejvíc, téměř o desetinu, by měli dostat přidáno státní zástupci. Na platy zaměstnanců má jít o 6,5 miliardy korun více než letos. Celkem je na ně vyčleněno 139 miliard Kč.

Vláda už ve středu schválila nové platové tabulky, které navýší platy státních zaměstnanců od letošního listopadu o 3,5 procenta. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna, a to o pět procent.

Stát zaměstná více než 400 tisíc lidí

Platy soudců a státních zaměstnanců vzrostou v příštím roce v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob výpočtu jejich základny. Rozpočet počítá i s jednoprocentním růstem platů ostatních ústavních činitelů, který si vyžádá asi 4,5 milionu korun. Parlament ale musí ještě schválit změnu zákona, která s jednoprocentním nárůstem počítá.

Pokud by ale zůstal součastný stav, vzrostly by platy poslancům, senátorům a dalším činitelům od příštího roku až o 27 procent. Příslušná novela je ve Sněmovně už od léta, ale zatím neprošla ani prvním čtením. To by se mělo uskutečnit na schůzi, která začne příští týden.

Stát by měl v příštím roce financovat celkem 423 962 míst, a to včetně vojáků, policistů nebo úředníků. Počet funkčních míst placených státem by měl v příštím roce klesnout o 334 – rušit se mají především neobsazená místa. Naproti tomu přibude například šest set míst na Úřadu práce a stejně tolik na Generálním finančním ředitelství. V resortu školství by mělo přibýt 799 míst učitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy