Živě: Sociální demokraté potvrdili, že nepůjdou s Babišem do vlády. A zvolili místopředsedy strany

Živě
Jen dva dny poté, co se předseda a první místopředseda ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola nedokázali s premiérem Andrejem Babišem domluvit na vládní spolupráci, řešili sociální demokraté výsledky těchto jednání na sjezdu v Hradci Králové. Delegáti potvrdili, že postup vedení sociální demokracie vůči hnutí ANO byl správný. Zvolili taky první tři řadové místopředsedy strany. V druhém kole byl zvolený jen jeden a nikoli dva místopředsedové. Stal se jím Roman Onderka. Primátor Antonín Staněk, Jaroslav Dvořák a Jana Vajdíková nezískali potřebný počet hlasů. Dění na sjezdu ČSSD sledujeme v on-line reportáži.
Roman Onderka na sjezdu ČSSD v Hradci Králové.
Roman Onderka na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. | Foto: ČTK
Živě
Aktualizovat reportáž
18:25 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Jsem rád, že jsme bez jednoho posledního místopředsedy zvolili vedení socdem, které reprezentuje různé proudy ve straně," píše předseda strany Jan Hamáček na svém Twitteru.

17:15

Pátého řadového místopředsedu vybere ústřední výkonný výbor strany, jak odsouhlasil sjezd. 

16:55

V druhém kole byl zvolený jen jeden a nikoli dva místopředsedové. "Roman Onderka získal 227 hlasů a byl zvolen místopřesedou," oznámil Lukáš Kaucký. Primátor Antonín Staněk, Jaroslav Dvořák a  Jana Vajdíková nezískali potřebný počet hlasů.

16:36

Stále se čeká na vyhlášení výsledků druhého kola volby místopředsedů. Ze čtyř postupujících mají vzejít dva ještě noví členové vedení. Velká část delegátů už ze sjezdu odjela. 

16:20

Většina plánovaných změn ve stanovách ČSSD kvůli kvóru neprošla. Ze stanov ČSSD tak nezmizí kvóty pro zastoupení žen v některých orgánech a na kandidátkách. 

Nová verze stanov naopak na doporučení komise pod vedením bývalého poslance Romana Váni vezme členům v regionech poslední slovo při tvorbě kandidátních listin. Pravomoc by jim příště musel dát kvalifikovanou většinou sjezd.

16:05

Nový místopředseda Martin Netolický se pozastavuje nad způsobem hlasování:

15:54

Jedna z delegátek právě připustila, že ji v průběhu hlasování přestalo fungovat hlasovací zařízení. "Byla jsem ho vrátit a nové mi nebylo dáno." 

15:51

Způsob, jakým probíhá hlasování o změně stranických stanov, ostře kritizoval i další z delegátů sjezdu ČSSD. "V sále chybí 150 lidí, nejste připravení, nikdo pořádně neví, o čem se hlasuje. Systém, který jste zvolili pro hlasování, se používá na studentských kolejích při výběru oběda," rozčiluje se delegát.

15:45

"Patnáct minut jsem teď běhal po sále a hledal mandátovou komisi.Není jasné, kolik lidí je v sále a tudíž jaké je kvórum," stěžuje si Netolický. Předsedu Jan Hamáčka vyzval k přerušení sjezdu. 

Foto: Zbyněk Pecák
15:30

Nejvyšší počet hlasů získala od delegátů Krajská radní z Vysočiny Jana Fialová, která dostala podporu 287 z 458 platných hlasovacích lístků. Ve stručném vystoupení po zvolení vyjádřila radost, že se do vedení ČSSD prosadila Vysočina. Delegáty předtím oslovovala vystoupením, kde vyzdvihovala své zkušenosti ze všech pater politiky.

Foto: Zbyněk Pecák
15:08

"Jestli se mluví o Babišovi, že ho stvořila ODS, tak my jsme si stvořili piráty." 

14:34

Do druhého kola, které začalo v 14:20, postoupili poslanec Roman Onderka, primátor Olomouce Antonín Staněk, Jaroslav Dvořák a Jana Vajdíková.

14:33

"Děkuju za důvěru, doufám, že ji nezklamu. Půjdu do toho na plný pecky, aby si nás lidi všimli, že existujem," zvolil lidový slovník Jaroslav Foldyna, který sklidil největší aplaus.

14:31

Hejtman Martin Netolický poděkoval delegátům: "Vedení bude pesrtrobarevné a já to vidím jako velké plus."

14:30

Zvolení kandidáti poděkovali delegátům za hlasy. Jana Fialová: "Po více jak dvaceti letech má Vysočina post místopředsedkyně"

14:26

V prvním kole místopředsednické volby byli do vedení ČSSD zvoleni: radní kraje Vysočina Jana Fialová, poslanec Jaroslav Foldyna a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V druhém kole delegáti budou vybírat ještě dva místopředsedy. 

14:04

Šéf Senátu Milan Štěch hovoří o Babišovi.

13:44

Momentka ze sálu.

Foto: Zbyněk Pecák
13:13

Vlastimil Weiner, redaktor České televize, naznačuje, jak bude těžké mezi kandidáty najít rozené lídry, které strana potřebuje.

13:02

Lukáš Kaucký oznámil zahájení prvního kola volby místopředsedů. Delegáti si jsou pro hlasovací lístky, jména svých kandidátů kroužkují. Volit se bude do 13:30.

12:58

Známý komentátor Alexandr Mitrofanov ve svém tweetu cituje politologa Lukáše Jelínka a poukazuje na slabé výkony vystupujících řečníků na sobotním sjezdu ČSSD. 

12:47

V sále se nedaří sjednat potřebný klid, protože někteří účastníci sjezdu jsou neukáznění. "Jste delegáti, ne nějaká sebranka!", napomenul kolegy jeden z účastníků sjezdu. Hluk v sále se vedoucím schůze opakovaně nedaří potlačit. Straníci na výzvy, aby diskuze přesunuli mimo sál, nereagují. 

12:42

Soustředit se na projevy musí být náročné, když venku tak pěkně svítí sluníčko.

Foto: Zbyněk Pecák
12:38

Roman Váňa představuje delegátům návrh změn stanov. Část strany chce zrušit kvóty pro ženy. Proti bude například bývalá ministryně Kateřina Valachová nebo bývalý místopředseda Petr Dolínek.

12:35

Poslanec Ondřej Veselý: "Lidé jsou připravení nás zvonu volit. Stačí, aby znovu zjistili, že pro ně něco děláme. V posledních týdnech se nám to celkem dařilo."

12:29

Pohled do sálu.

Foto: Zbyněk Pecák
12:16

Řečnící Antonín Staněk, primátor Olomouce, patří mezi favority na místopředsedu ČSSD. "Slibuji, že když půjde do tuhého, tak se nevypařím," začal projev. "Musíme naši stranu připravit na komunální a senátní volby a nastartovat její vzestup pro příští sněmovní volby. Z tohoto pohledu považuji za velmi důležité, aby ve vedení byl člověk, který se bude věnovat vnitrostranickému vzdělávání," pokračoval.

12:09

"Často jsme hovořili o návratu ke kořenům, abychom našli směr, který jsme v předchozích volbách možná ztratili. V roce 1996 jsme šli do voleb s heslem "Lidskost proti sobectví". Při vší úctě k marketérům jsme nic lepšího od té doby nevymysleli. Tady bychom měli hledat smysl našeho snažení," uvedla Sehnalová.

12:06

Europoslankyně Olga Sehnalová zahajuje kandidátský projev. "Nabízím sebe, své jméno i politickou práci," řekla delegátům. "Jedním z mých témat je dvojí kvalita potravin a nejen potravin v rámci Evropy," pokračovala.

12:03

Pavel Poc by se jako místopředseda chtěl zabývat třemi tématy: podporou mladých rodin, životnímu prostředí a zemědělství a evropské politice. "Evropa udělala jednu zásadní chybu, příliš se zabývá tím, co je venku, a málo tím, co je vevnitř. Příliš mnoho prosazuje lidská práva mimo své území a málo uvnitř," říká europoslanec ČSSD.

11:59 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Projev předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Foto: Zbyněk Pecák
11:59

"Jestli se nebojíte chlapa, který říká věci narovinu a drží slovo, prosím o váš hlas," uzavřel projev Onderka.

11:58

Podle Onderky by se sociální demokracie neměla vymezovat proti Andreji Babišovi. "On si to nezaslouží," řekl poslanec. "Musíme lidem říkat, co chceme dělat a jak to budeme dělat. A když bude příležitost, tak plnit své sliby," dodal Onderka. Delegáti mu začali tleskat. 

11:55

Poslanec Roman Onderka má podle několika sociálních demokratů šanci uspět ve volbě místopředsedů. Jeho projev právě začal.

"Když se podíváte na Okamuru, to je pro sociálního demokrata těžké, se dozvíte, že jsme jen korytáři. Holt podle sebe, soudím tebe," narážel Onderka na komentáře konkurentů na krach jednání ČSSD a hnutí ANO.

11:52

Netolický zdůraznil význam místních samospráv. "Na krajích bychom měli založit náš program, nezapomínejme, že jsme silní v krajích, na venkově," řekl.

"Sociálně demokratický volič nezmizel, je jich tu stále dva dva a půl milionů. Teď část z nich dala hlas někomu jinému a nám naznačila "držte se svého programu! Sociální demokracie začíná nanovo," uzavřel projev Netolický.

11:49

Pardubický hejtman Martin Netolický řeční před delegáty. Velká část jeho projevu je věnována osobě Andreje Babiše. "Ustálila se představa, že dobrý byznysman je dobrý politik. Už si konečně uvědomme, že stát není firma. Dobrý politik je dobrý organizátor, a proto může být i dobrý byznysman. Ale neplatí to nutně naopak," zahlásil Netolický. "Stát je společenství, ne firma. Na tom musíme stavět naši politiku," dodal.

11:30

Foldyna závěr svého projevu adresoval europoslanci Miroslavovi Poche, se kterým si vyřizuje osobní neshody. "Jasně Mirku, já kandiduju proti obyčejným lidem z vesnice, který jsi ani nepotkal. Já kandiduju, abych tě naštval," řekl ústecký poslanec. Narážel tak na kritické SMS, které o něm údajně Poche rozeslal.

11:26

Podle Foldyny si sociální demokracie odehnala voliče, kteří "mají strach o budoucnost svých dětí". "My je nazývali xenofoby, nacionalisty a my jsme si odehnali vlastní voliče," burcoval ústecký poslanec delegáty sjezdu ČSSD.

11:24

"Nezajímá je (občany) gender, miltikultura ani sňatky stejného pohlaví. Vadí jim, že musí ráno vstávat, zatímco druzí se válí do jednenácti v posteli, aby do noci hráli před domem na kytaru," řekl delegátům Foldyna.

11:21

Řeční poslanec a kandidát na post místopředsedy Jaroslav Foldyna. "Přichází doba, kdy bychom si měli uvědomit, že je konec tradičním konfekčním stranám a tradičním konfekčním politikům. Nikdo je nechce," zahájil projev Foldyna.

11:17

Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek podpoří ve volbě pardubického hejtmana Martina Netolického. Rád by na postu místopředsedy viděl také Idealistu Radima Hejduka.

10:59

Benda v závěru projevu zrušil svou kandidaturu s tím, že se názorově shoduje s dalšími kandidáty. Vyzval přítomné delegáty, aby do vedení volili i ženy. 

10:55

Prvním řečníkem byl Matěj Benda. "Měli bychom přestat řešit negativní témata, která naše voliče nemusí bavit. Měli bychom se zaměřit na pozitivní témata, držet míru nezaměstnanosti tam, kde je, a usilovat o lepší budoucnost," řekl Benda, podle nějž by alespoň jeden post místopředsedy měl získat některý z mladých kandidátů.

10:52

Začínají kandidátské projevy. Projev je časově ohraničen maximálně na 5 minut.

10:51

Na pět místopředsednických postů se přihlásilo 17 kandidátů. Mezi nimi šéf Idealistů Radim Hejduk, poslanci Jaroslav Foldyna nebo Ondřej Veselý, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, europoslanci Pavel Poc a Olga Sehnalová. 

10:50

Na sjezdu je přítomných 467 delegátů, tedy 87 procent. Vybírat budou nové řadové místopředsedy. Sjezd je tedy usnášeníschopný.

10:48

"Bojujte společně, tahejte oba za stejný konec provazu. Buďte zdravá politická strana, ukažte lidem své zájmy. Váš život v opozici může být díky tomu krátký," popřál na konec svého projevu šéf odborářů Josef Středula

10:48

"Slibuji vám, že budu vždy otevřený, pokud stojíte o zpětnou vazbu. Je před námi mnoho témat," řekl Středula a začal vyjmenovávat: "Digitalizace a snižování pracovních míst, konec levné práce, zvyšování minimální mzdy, lepší život důchodců a rodičů."

10:50

Předseda ČSSD Jan Hamáček se na sjezdu ostře vymezil vůči šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Pokračování mimořádného sjezdu ČSSD v Hradci Králové.
Pokračování mimořádného sjezdu ČSSD v Hradci Králové. | Foto: Zbyněk Pecák
10:45

"Věřím tomu, že v další etapě dotáhnete zrušení karenční doby, kterou jste v jednáních prosadili, do konce. Sloužíte nejen sami sobě, ale i lepší budoucnosti České republiky," ocenil Středula. Připomněl také situaci pracovníků ostravské Arcelor Mittal. 

10:42

Před delegáty předstoupil šéf odborářů Josef Středula. Na úvod hned napomenul kolegy v sále, aby jeho projevu věnovali pozornost.

"Před sedmi týdny jsem v tomto sále měl pocit, že byste to nemuseli zvládnout. A nyní říkám: blahopřeji. Ukázali jste, že umíte pracovat společně a že umíte prosazovat témata, která jsou pro nás důležitá," přednesl Středula.

10:39
10:39

Během projevu politologa Pavla Šaradína začali mezi sebou delegáti diskutovat. Moderátorka sjezdu je musí napomínat: "Chápu, že si potřebujete zážitky ze zimních dovolených vypovídat, ale učiňte tak, prosím, v předsálí."

10:34

Vedení vyhlásilo patnáctiminutovou lhůtu pro podávání návrhů na posty místopředsedů strany.

10:33

Jiří Zimola dokončil svůj projev. "Ať si hledá (Babiš) partnery jinde," vzkázal Babišovi a doplnil to sloganem pivovaru Budvar: "Ne z nás dělá to, čím jsme."

10:32

Změnu stanov a zrušení povinných kvót pro ženy podpořil také druhý muž strany Zimola.

10:31

Podle Zimoly je krach jednání o vládě vina Andreje Babiše, protože slovo kompromis nemá ve slovníku. "Andrej Babiš zapomněl, že demokracie je o respektování menšinových názorů ze strany většiny. Že s nejstarší demokratickou stranou u nás, která sice má teď problémy, nebude nikdo zametat a z jejich voličů dělat hlupáčky," řekl Zimola.

10:30

"Říkal jsem, že než sedět v opozičních lavicích, má větší smysl ve vládě být. Proto jsme se Honzou Hamáčkem snažili vyjednat řadu klíčový programových a hlavně levicových priorit," začal vysvětlovat Zimola. "Babiš nás ale zesměšňoval říkal, že naše požadavky jsou přes čáru," pokračoval.

10:28

K řečnickému pultu přistoupil se svým projevem statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

10:26 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Někteří to možná už zapomněli, ale my umíme dělat politiku a umíme být úspěšní. Začali jsme spolu zase lidsky mluvit, začali jsme se starat o chod strany a s tím půjdeme do komunálních voleb. Naše kampaň bude kontaktní, budeme hodně chodit mezi lidi. Bude to velmi náročné, ale naši voliči musí vidět, že jsme tu pro ně a budeme i v době, kdy si na ně nikdo z dnešních miliardářů nevzpomene," zakončil svůj projev Hamáček.

10:26

Kromě voleb místopředsedů strany se strana dnes chystá změnit také stanovy. Zrušit by se naopak měly povinné kvóty pro ženy. 

10:25

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek přichází na sjezd.

Pokračování mimořádného sjezdu ČSSD v Hradci Králové.
Pokračování mimořádného sjezdu ČSSD v Hradci Králové. | Foto: Zbyněk Pecák
10:24 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček ve své úvodní řeči poděkoval také svého prvnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi za partnerství při vyjednáváních. "Ukázalo se, že zvolit do svého vedení zástupce různých názorových proudů, bylo dobré rozhodnutí."

10:21 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček v projevu odmítl, že jednání zkrachovala na tom, že by chtěl ministerstvo vnitra pro sebe. "Takové úvahy jsou směšné. O vnitro jsme na začátku vůbec neusilovali. Chtěli jsme ho až v průběhu jako pojistku za to, že vyšetřování trestně stíhaného premiéra bude probíhat bez nátlaku. Raději bychom ministerstva, která jsou blíže našemu programu, třeba školství," ohradil se. 

Andrej Babiš nabídl ČSSD ministerstvo spravedlnosti, strana však požadovala ministerstvo financí či vnitra. Kritici poté spekulovali, proč Hamáček tak moc stojí o vnitro.

10:21 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle Hamáčka ČSSD v jednáních o vládě uspěla, prosadila téměř vše, s čím do jednání šla. "Museli jsme se přizpůsobit tomu, že jednáme s velmi nestandardním partnerem, jehož cílem není kompromis," uvedl s tím, že strana bude v opozici silným protivníkem a pokud Andrej Babiš ustoupí od slibů, dají mu to poslanci ČSSD pocítit.

10:18 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vedení strany však bylo ochotné schválit vládu s premiérem Babišem. "Byli jsme ochotní uvažovat o Andreji Babišovi ve funkci premiéra za ministerstva, kde je největší konflikt zájmů, tedy ministerstvo financí nebo vnitra. Účast trestně stíhaného byl pro nás velký problém. Chtěli jsme po Andrejovi Babišovi slib, že odstoupí, pokud bude prvoinstančně odsouzen. Všichni víte, jak to dopadlo," uzavřel. 

10:16 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Hlavním důvodem byla neschopnost hnutí ANO pochopit, že trestně stíhaný premiér je problém. Ukázalo se, že hnutí ANO stojí a padá s jedním mužem. A že post premiéra je pro Andreje Babiše vším. Hnutí ANO povýšilo osobní zájem jednoho člověka nad zájem celé země," vysvětlil Hamáček s tím, že na ČSSD neplatí nátlak. Babišovo chování nechápe. 

10:14 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Předseda Hamáček u řečnického pultu rekapituluje dosavadní vývoj jednání o vládě s hnutím ANO. "Zahájili jsme jednání a celou dobu jsem poslouchali, že ČSSD hraje roli fíkového listu. Ale my jsme se alespoň pokusili jednat," uvedl.

10:11

Po testu nového elektronického hlasovacího zařízení se drží minuta ticha za zemřelé sociální demokraty. 

10:08 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

V úvodu 40. sjezdu ČSSD promlouvá k delegátům předseda strany Jan Hamáček. 

10:03

Delegáti se dostavili na svá místa a testují hlasovací zařízení. Sjezd ČSSD tedy může začít.

10:02 Nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Sjezd v Hradci Králové vyšel na den, kdy si ČSSD připomíná 140 let od svého vzniku. 

9:45

Sjezd začne za pár minut. Na místo už dorazili otec a syn Kočkovi, hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz.

9:32

Delegáti si vyslechnou zprávu předsedy Jana Hamáčka a prvního místopředsedy Jiřího Zimoly, kteří ve čtvrtek bez výsledku ukončili jednání s hnutím ANO o vládní spolupráci. Volit se také budou řadoví místopředsedové strany.

9:30

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže ze sjezdu ČSSD. 

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 7. 4. 2018 18:25
 

Právě se děje

Další zprávy