Koalici štěpí platy poslanců. ANO jde s lidovci proti ČSSD

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 4. 12. 2014 16:35
Sociální demokraté se ještě budou snažit přesvědčit koaliční partnery, aby podpořili jejich pozměňovací návrh.
Bude ČSSD v postoji k platům politiků jednotná?
Bude ČSSD v postoji k platům politiků jednotná? | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Koalice bude v pátek hlasovat o platech poslanců, senátorů a prezidenta rozděleně. Poslanci hnutí ANO se totiž nakonec přiklonili k lidoveckému návrhu, který počítá se zmrazením platů ústavních činitelů pro příští rok.

"Usnesení bylo jednohlasné," prohlásil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ruku pro jiné návrhy jsou připraveni zvednout jen v případě, že se nepodaří prosadit návrh šéfa lidoveckých poslanců Jiřího Miholy.

Naproti tomu sociální demokraté se dohodli, že podpoří jen a pouze návrh z jejich dílny. "Poslanci sociální demokracie podpoří návrh Jana Hamáčka a nepodpoří žádný jiný návrh," řekl ve čtvrtek po jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho šéf Roman Sklenák s tím, že klub bude mít závazné hlasování.

Předseda Sněmovny ve druhém čtení navrhl, aby platy příští rok stouply o tři procenta a dále byly navázány na průměrnou hrubou mzdu ve státní správě. Koeficient by v roce 2015 měl být 2,25, postupně by měl růst až na 2,5 v roce 2018.

Sklenák však po jednání klubu avizoval, že se bude ještě před pátečním hlasováním snažit lidovce přesvědčit, aby podpořili Hamáčkovu verzi. "Pokusím se ještě s koaličními partnery jednat, abychom v pátek dosáhli alespoň nějaké elementární shody," nevzdává se.

Kromě postoje jednotlivých klubů bude záležet i na proceduře. Sociální demokraté by rádi, aby se první hlasoval o Hamáčkově návrhu, to samé ovšem chtějí i lidovci. V případě, že by kterýkoliv z nich prošel, byly by všechny ostatní návrhy nehlasovatelné.

Z lidoveckého návrhu se nicméně stal horký favorit na schválení, teoreticky ho totiž mohou podpořit poslanci Úsvitu, čeká se i na stanovisko KSČM. Podle informací Aktuálně.cz by se přinejmenším někteří poslanci nulové variantě nebránili. Obě partaje se ale rozhodnou až na poslední chvíli, jejich kluby zasednou ještě ráno před schůzí dolní komory.

Při hlasování navíc může pomoci i TOP 09. Její místopředseda Miroslav Kalousek avizoval, že se jeho poslanci hlasování účastnit nebudou. Pokud by opustili sál, snížilo by se tím kvórum, a tím i potřebný počet hlasů pro dosažení nadpoloviční většiny.

 

Právě se děje

Další zprávy