Chceme volit prezidenta přímo, řekl Nečasův kabinet

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2011 21:00
Změna Ústavy ale téměř jistě narazí v Senátu
I Klausova nástupce přesto zřejmě zvolí Parlament.
I Klausova nástupce přesto zřejmě zvolí Parlament. | Foto: Plzeňský kraj

Praha - Vláda řekla ano přímé volbě českého prezidenta.

Do Parlamentu posílá návrh změny Ústavy, podle které by napříště neměl prezidenta republiky volit Parlament, ale přímo voliči.

Její základ by měl být účinný již od září 2012, část věnující se prezidentským kompetencím až od 7. března 2013. "Nelze měnit odpovědnost prezidenta během volebního období," řekl po jednání vlády ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Po dlouhých dohadech koalice a následně i s opozicí chce vláda prosadit přímou volbu podle "senátního" modelu: tedy volbu prezidenta ve dvou kolech tak, jako se volí každý senátor. Prezidentem by se stal ten, kdo by v prvním kole dostal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů.

Pokud by nikdo nevyhrál hned v prvním kole, postoupili by do kola druhého jen dva nejúspěšnější kandidáti.

Dohoda s opozicí se nekoná

Kandidáta na prezidenta by mohlo navrhnout alespoň 20 poslanců nebo 10 senátorů nebo také petice, kterou podepíše alespoň 50 tisíc voličů.

Zároveň by prezident mohl být odvolán nejen pro velezradu jako dosud, ale také pro "hrubé porušení ústavního pořádku".

Zároveň předkladatel - ministr Pospíšil (ODS) v předloženém materiálu přiznává, že ne ve všem našla koalice shodu s opozicí.

Výslovně uvádí například pravomoci prezidenta jmenovat členy Rady centrální banky nebo předsedy a místopředsedů Nejvyššího soudu.

Navržená změna Ústavy tak nemá zaručenou hladkou cestu ani sněmovnou. Téměř jistě ale narazí v Senátu, ve kterém drží většinu právě opozice.

Podle sociálních demokratů je tak současné projednávání přímé volby prezidenta vládou jen krok k tomu, aby celá věc byla zametena pod koberec. 

"Vláda nemá zájem, aby byla úprava přijata. Chce si jen odškrtnout bod z vládního prohlášení bez ohledu na to, jestli v něm byla úspěšná či nikoli," míní stínový ministr vnitra a vyjednavač ČSSD Jeroným Tejc.

Kamenem úrazu bude Senát

Navíc se senátoři napříč politickým spektrem netají tím, že se jim myšlenka přímé volby vůbec nelíbí. A to přesto, že před volbami slibovaly téměř všechny strany přímou volbu českého prezidenta zavést.

"Jsme tady zbytečně, přímá volba nebude," prohlásil bez obalu na nedávné konferenci o přímé prezidentské volbě v Senátu senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Pro schválení změny Ústavy by přitom muselo zvednout ruku alespoň 120 poslanců - tolik koalice ve sněmovně nemá - a dvě třetiny přítomných senátorů, tedy při plné účasti alespoň 54 členů horní komory.

A k odmítavému stanovisku některých senátorů se přidali na konferenci v Senátu i prakticky všichni přítomní politologové.

"Veřejné mínění to asi chce, politici to stále slibují a politologové stále vysvětlují, proč by to tak být nemělo. Politologická obec je v tomto velmi jednotná,"prohlásil tehdy politolog Tomáš Lebeda.

On i ostatní jeho kolegové tehdy argumentovali tím, že přímá volba prezidenta řeší problém tam, kde není: namísto posilování pozice prezidenta je podle nich nutné posílit pozici zatím v historii samostatné České republiky poměrně dosti slabých vlád.

 

Právě se děje

Další zprávy