Česko přijme 15 syrských rodin. Podle neziskovek je to málo

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 14. 1. 2015 14:10
Vláda schválila přesídlení 15 rodin, které uprchly před konfliktem v Sýrii. Zároveň schválila i zvláštní program na pomoc běžencům v táborech, na který vyčlení sto milionů korun.
Syrští uprchlíci v jordánském táboře
Syrští uprchlíci v jordánském táboře | Foto: Reuters

Praha – Až napodruhé schválila vláda materiál, podle kterého Česká republika přijme celkem patnáct syrských rodin, které uprchly před občanskou válkou do Jordánska. "15 syrských rodin schváleno jednomyslně," napsal dopoledne vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na svém twitterovém účtu.

"Je to projevem naší solidarity, naší sounáležitosti v rámci sociálních a ekonomických možností České republiky," poznamenal na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přesný datum, kdy by syrské rodiny mohly do Česka přicestovat, ale zatím není. "Určitě to nebude za týden," odpověděl předseda vlády na dotaz. Nyní podle něj začne výběr, při němž bude kladen důraz na zdravotní stav uprchlíků. Samotné přesídlení by pak mohlo proběhnout v řádu měsíců.

Přijetím uprchlíků Česko vyhoví výzvám jak Evropské unie, tak i Německa. V předkládací zprávě k materiálu je zmíněn například společný dopis německých ministrů zahraničí a vnitra. Právě Německo je zemí, kam zamíří nejvíce syrských běženců z celé Evropy, celkem deset tisíc.

Ještě před samotným přesídlením bude každý Syřan, který by měl do Česka zamířit, podroben důkladnému prověření ze strany našich tajných služeb. Právě možné bezpečnostní riziko totiž bylo jednou z hlavních obav některých členů kabinetu.

"Policie ČR (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu), Úřad pro zahraniční styky a informace, Bezpečnostní informační služba a Vojenské zpravodajství budou, pro úspěšnou realizaci tohoto přesídlení, v průběhu celého procesu úzce a koordinovaně spolupracovat s příslušným odborem ministerstva vnitra," stojí v předkládací zprávě.

Program počítá se sto miliony

Mimoto se však vláda chce angažovat i přímo v neklidném regionu. Projednala totiž i zvláštní program pro pomoc uprchlíkům v místě původu, do kterého půjde z rozpočtové rezervy celkem sto milionů. Pokud to bude reálné, mohla by se částka podle Bělobrádka zvýšit až na dvojnásobek.

Takový způsob pomoci je podle vlády efektivnější než samotné přijímání několika desítek či stovek lidí. "Neboť cca 100 mil. Kč by postačovalo zhruba na roční výdaje na přijetí 600 uprchlíků na území České republiky," vypočítává ministerstvo vnitra v materiálu.

A přidává konkrétní případ, kdy 20milionový příspěvek na zlepšení infrastruktury v uprchlickém táboře v jordánském Zaatari měl přímý dosah na život až 85 tisíc lidí.

Organizace: Česko by si mohlo dovolit přijmout až tisíc běženců

Lidskoprávní organizace, které se v Česku za přijetí uprchlíků dlouhodobě zasazují, rozhodnutí vlády přivítaly. Přesto však schválená pomoc není úměrná tomu, co by si mohlo Česko reálně dovolit.

"Myslíme si, že tisíc uprchlíků by Česká republika určitě zvládla. Většina Syřanů se velmi rychle zařadí do společnosti, umí si sehnat práci, takže by nebyli velkou zátěží pro stát," řekla deníku Aktuálně.cz Michala Cilli z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Podle ní by úplně stačilo, kdyby Česko běžence přijalo dočasně. "Většina uprchlíků se stejně chce vrátit domů a doufají, že se situace změní," dodala Cilli. S tím souhlasí i mluvčí české Amnesty International Martina Pařízková, podle které by šlo o významné gesto solidarity.

Ta navíc dodává, že by v případě přijetí několika stovek Syřanů nehrozilo ani zmiňované bezpečnostní riziko. "Všichni lidé, kteří by přišli do ČR, jsou ti nejpotřebnější, jsou uznaní uprchlíci prověření bezpečnostně i zdravotně, všichni vytipovaní OSN," vysvětluje.

Váhavý postoj české vlády k přijetí uprchlíků kritizoval v úterním online rozhovoru i ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. "Bohaté země, jako je ČR (a ČR je v globálním měřítku jednoznačně bohatou zemí), mají povinnost projevovat solidaritu se zeměmi, kde zuří ozbrojené konflikty," napsal.

 

Právě se děje

Další zprávy