České politiky trápí, jak vybrat daně od podnikatelů z Krymu

ČTK ČTK
12. 6. 2014 18:27
Jasno má ministr financí Andrej Babiš. Nechce plést zahraniční politiku a daně, a tak bude záležet, od kterého finančního úřadu český podnikatel obdrží potvrzení.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovnímu schválení standardní smlouvy s Ukrajinou o zamezení dvojího zdanění dnes předcházela slovní přestřelka mezi poslanci ODS a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Řešili, kým budou zdaněni čeští podnikatelé na Krymu vzhledem k jeho jednostrannému připojení k Rusku. Ministr po zhruba dvacetiminutové debatě uvedl, že české daňové úřady budou uznávat zdanění od toho státu, od kterého podnikatel předloží potvrzení.

"Pokud český podnikatel na Krymu dostane papír, že je to Ruská federace, budeme to posuzovat podle smlouvy s Ruskem. Pokud dostane papír, že je to Ukrajina, tak to bude s Ukrajinou. Nevím, co je na tom nepochopitelného. Podstatné je, jaký papír přinese český podnikatel. Snad už to každý pochopí," uvedl Babiš.

Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se obávala, že pokud bude českými úřady uznáno ruské zdanění českého podnikatele na Krymu, Česko tím bude stvrzovat souhlas s ruskou anexí Krymu. Podle Němcové by to pak bylo v rozporu s postojem dolní komory i stanoviskem ministerstva zahraničí.

"Není to zahraničněpolitická záležitost, ale záležitost daňová," oponoval Babiš.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura namítl, že není možné tyto záležitosti oddělovat. Babiš ale trval na tom, že smlouva není o tom, kam patří Krym. "Pokud český podnikatel podnikal na Krymu a půjde si na finanční úřad pro papír, tak tam se dozví, co to je. A to je jeho problém," dodal.

Svého stranického předsedy se zastal poslanec ANO Pavel Plzák. Poznamenal, že při projednávání smlouvy ve sněmovním zahraničním výboru zástupci opozice žádné pochybnosti nenastolovali. "Náměstkem ministra financí jsme byli opravdu ujištěni, že ať si ten člověk přinese papír odkud chce, třeba z pekla, tak prostě mu ho uznáme," uvedl. Později se za toto přirovnání omluvil a termín "peklo" označil za nevhodný. "Ani smlouvu o dvojím zdanění s nimi nemáme," dodal.

Další smlouvy Sněmovna schválila bez dlouhých debat včetně dohody o letecké dopravě mezi EU a Kanadou, jejíž přijetí brzdila vízová povinnost pro Čechy cestující do této severoamerické země. Dohoda odstraňuje všechna omezení týkající se linek, cen, kapacit nebo pozemního odbavování.

 

Právě se děje

Další zprávy