1461 dnů s Milošem Zemanem. Dvakrát jednal s Putinem, Obama ho nepozval. Milosti dával nemocným

Veronika Neprašová Štěpán Plaček Jiří Kropáček Markéta Zemánková Radek Dragoun Veronika Neprašová, Štěpán Plaček, Jiří Kropáček, Markéta Zemánková, Radek Dragoun
26. 1. 2017 20:00
Přesně před čtyřmi lety lidé v první přímé prezidentské volbě zvolili českým prezidentem Miloše Zemana. Pro bývalého premiéra a předsedu sociální demokracie, který do voleb kandidoval za svou vlastní stranu SPOZ, se nakonec rozhodlo o půl milionu voličů více než pro druhého v pořadí Karla Schwarzenberga. Tady jsou některé z milníku jeho dosavadního působení na Pražském hradě.
Foto: Aktuálně.cz

Vztahy s Východem a Západem

S hlavou Kremlu Vladimirem Putinem se Miloš Zeman sešel od roku 2013 hned dvakrát, pokaždé v roce 2015. V květnu se přitom jako jediná hlava státu Evropské unie zúčastnil moskevských oslav 70. výročí konce druhé světové války v Evropě.

Kromě Ruska Zeman dlouhodobě posiluje vazby i s Čínou. Pražskou návštěvu prezidenta Si Ťin-pchinga v březnu loňského roku provázely masové protesty. Kritici Zemanovi vyčítají, že ve vztazích s Čínou akcentuje pouze ekonomické hledisko a nezajímá se o lidská práva tamních obyvatel.

Za čtyři roky se Zeman naopak ani jednou nesešel na oficiálním ani neformálním jednání s hlavou Spojených států. Při jeho první návštěvě USA v roce 2013 ho Obama do Bílého domu nepozval. A stejné to zůstalo i o dva roky později, kdy Zeman vystoupil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. S Obamou se tehdy nechal pouze vyfotit na recepci a prohodil s ním pár zdvořilostních frází. Žádné státnické jednání se ani tentokrát nekonalo. Nevyřčeným, ale veřejně známým důvodem jsou Zemanovy proruské postoje. Na pozvání do Bílého domu se tak podle všeho může těšit až letos. Obamův nástupce Donald Trump může českého prezidenta v Bílém domě uvítat už v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy