Češi mění svůj jídelníček. Statistici spočítali posun

Ekonomika Ekonomika
5. 12. 2013 18:45
Loni klesla spotřeba chleba, hovězího masa, ovoce, zeleniny, brambor či cukru.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - V České republice loni klesla spotřeba chleba, hovězího masa, ovoce, zeleniny, brambor či cukru. Lidé naopak jedli více těstovin, ryb, sýrů nebo čokolády. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za rok 2012.

„Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu," vysvětluje Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

„Prioritně však je ovlivněna klimatickými podmínkami, geografickou polohou a nutností dovozu některých potravin, například rýže, mořských ryb, jižního ovoce a dalších," dodává.

Loni se silně projevila nižší tuzemská produkce masa, ovoce a zeleniny, ale také nižší dovozy některých potravin.

Méně chleba a masa

V loňském roce spotřeboval každý obyvatel Česka v průměru 41,3 kilogramu chleba, což je o 1,1 kilogramu méně než v roce 2011. Po předloňském navýšení se výrazně snížila spotřeba trvanlivého pečiva (o 2,2 kg) a mírně i pšeničného pečiva (o 0,3 kg). O více než pět kilogramů se snížila i spotřeba mouky.

V porovnání s rokem 2011 se snížila i spotřeba masa, a to o 1,2 kilogramu. Největší propad zaznamenali statistici u hovězího masa (na obyvatele nyní připadá 8,1 kilogramu ročně), naopak se zvýšila spotřeba masa drůbežího (na 25,2 kilogramu).

Nejčastěji se konzumuje vepřové maso: v roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kilogramu, tedy více než 50 procent celkové spotřeby masa. Druhým nejčastěji konzumovaným masem je drůbeží maso, které tvoří zhruba třetinu celkové spotřeby masa.

Pozitivním rysem je podle statistiků mírné zvýšení spotřeby ryb, kterých se v roce 2012 snědlo 5,7 kilogramu na osobu. Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé.

Více mléka a sýrů

Na 7,1 kilogramu na obyvatele (meziročně o 0,4 kg více) loni stoupla spotřeba těstovin.

Statistici loni zaznamenali vyšší spotřebu mléka (57,3 litru, ročně o 1,3 litru více), mírně se zvýšila i spotřeba sýrů (na 13,4 kg), především přírodních. Nárůst byl zaznamenán i u jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků.

Naopak mírně poklesla spotřeba vajec. Průměrný Čech spotřeboval 245 vajec, o devět méně než předloni.

Ubylo ovoce i zeleniny

Spotřeba ovoce a zeleniny byla poznamenána nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy. Na jednoho obyvatele loni připadlo 74,6 kilogramu ovoce - o téměř pět méně než předloni.

Výrazný byl pokles spotřeby zeleniny, a to o 7,6 na 77,8 kilogramu. Pokračuje také dlouhodobý pokles u brambor - loni o dalších 1,4 kilogramu na 68,6 kilogramu.

Pozitivním trendem je podle statistiků i pokles spotřeby cukru, mírně se snížila i spotřeba včelího medu. Vzrostla ale spotřeba čokolády, čokoládových i nečokoládových cukrovinek a cukrářských výrobků.

Snížila se i spotřeba soli, přesto loni dosáhla 5,9 kilogramu na osobu.

Podrobnější čísla o vývoji spotřeby za posledních dvacet let obsahuje prezentace ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy