Máme se lépe, ukazuje pohled do jídelníčku domácností. Jíme více masa i ovoce

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 8. 12. 2016 15:26
Češi si loni dopřáli více jídla než o rok dříve. Na talíř si naložili například více masa, rýže, mléčných produktů či ovoce. Naopak brambor, zeleniny či pečiva snědli méně. Vypili také méně alkoholu, čaje a kávy, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.
Foto: Thinkstock

Praha – Češi se mají dobře, alespoň co se týče spotřeby jídla. Za rok 2015 snědli 771 kilogramů potravin, což je o 1,6 procenta více než před rokem. Jedí například více masa, kde spotřeba stoupla o 3,4 kilogramu na 79,3 kilogramu, či ovoce (růst o 4,3 kg na 82,4 kg). 

Vedle těchto komodit vypili Češi také více mléka a snědli více mléčných produktů, krup, ovesných vloček, rýže a medu a naopak vypili méně alkoholu a spotřebovali méně sádla, za což by je výživoví poradci pochválili.

"Zvýšená poptávka po mléčných výrobcích, ovoci, masu i zdravějších potravinách vypovídá o lepší ekonomické situaci českých domácností. Pozorujeme zvýšený zájem o české potraviny, potraviny od malých regionálních dodavatelů a s tím ruku v ruce jdoucí vzestup farmářských prodejen," říká Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Radost by výživoví experti naopak neměli z toho, že lidé si na talíř dali méně zeleniny a brambor, snědli méně pečiva a spotřebovali více cukru a více kouřili (spotřeba stoupla o 60 kusů cigaret na 2010).

Co a jak si loni Češi dopřávali*
Komodita Množství Růst**  Komodita Množství  Pokles** 
Rýže 6,5 11,7 Pšeničné pečivo 47,9 - 9,1
Kroupy, ovesné vločky 1,8 8,7 Chléb 39,8 - 0,4
Vepřové maso 42,9 5,4 Skopové, koňské 0,4 - 11,6
Hovězí maso 8,1 3,6 Králičí 0,8 - 15,2
Máslo 5,5 7,8 Sádlo 4,4 - 2,2
Ovoce 82,4 5,5 Zelenina 84,8 - 1,8
Jablka 22,3 5,2 Cibule 10,1  - 7,2
Hrušky 3,5 15,9 Brambory 66,3 - 5,4
Kiwi 0,7 43,5 Ananas 1,4 - 13,7
Cukr 33,6 6,0 Čokoládové cukrovinky 3,6 - 5,8
Med 1 35,6 Pivo 146,6 l - 0,3
Sodovky 31,2 11,3 Víno  18,9 - 3,1
Zdroj: ČSÚ; * = výběr komodit; ** = meziročně v %; množství je uvedeno v kg/obyvatele/rok, u tekutin v l/obyvatele/rok

Meziročně také Češi vypili více minerálek a nealkoholických nápojů (růst o 0,4 procenta na 250 litrů za rok). "I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008, kdy byla o 47 litrů vyšší než dnes," upozornil Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu. Podle něj je to tím, že stoupá obliba pití kohoutkové vody. 

Zajímavým zjištěním statistiků je to, že přes rozmach kaváren a čajoven Češi tyto povzbuzující nápoje pijí méně. Spotřeba čaje klesla meziročně téměř o desetinu a kávy 15 procent.

Co se za celý rok nezměnilo, je spotřeba telecího masa (0,1 kg), tvarohu (3,8 kg) a vajec. Každý Čech jich loni snědl v průměru 255, tedy stejně jako v roce 2014. 

Český statistický úřad disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější, shrnula ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy