Třetina Čechů jí prošlé jídlo, zjistil průzkum. Pětina ho dá domácím zvířatům

Iva Špačková Iva Špačková
28. 11. 2016 16:17
Tři čtvrtiny lidí považují plýtvání za akutní problém, který je třeba řešit, ať už lepší distribucí potravin a plánováním nákupů či darováním jídla potřebným. A jelikož většina lidí jídlo vyhazuje nerada, třetina ho raději sní, i když je prošlé. Pětina ho přidá do krmení domácím zvířatům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Čechům je líto, když se plýtvá jídlem. Z finančních či ekologických důvodů to trápí 92 procent obyvatel, jen osmi procentům je to jedno. Za akutní problém považuje plýtvání 75 procent lidí. Ukázaly to dnes zveřejněné průzkumy agentury Ipsos a obchodního řetězce Tesco.

Foto: Ipsos, Tesco

Lidé by rádi snížili podíl vyhozených potravin například tím, že budou lépe plánovat nákupy a nenechají se tolik zlákat akčními nabídkami řetězců, jež je přimějí nakoupit výhodně do zásoby, kterou však nakonec nespotřebují a musí zboží vyhodit. Často proto, že mu dojde datum trvanlivosti nebo se do něj ve spíži pustí moli.

Více než desetina Čechů by také uvítala, kdyby jídlo mohla věnovat někomu, kdo ho potřebuje.

Foto: Ipsos, Tesco

Devatenáct z dvaceti lidí vyhodí jídlo aspoň jednou za měsíc. Jen pět procent obyvatel nevyhazuje nic. Každý stý člověk dokonce prošlé jídlo vyhazuje každý den.

Dvě třetiny potravin končí v koši hlavně proto, že jsou plesnivé či shnilé. Třicet procent proto, že jsou prošlé a sedm procent proto, že nevoní, ačkoliv jsou v pořádku. Dvě procenta potravin však končí v popelnici z toho důvodu, že strávníkům nechutnají.

Vůbec nejčastěji končí v koši ovoce a zelenina, ztvrdlé pečivo a mléčné výrobky. Maso je drahé, takže si lidé na jeho včasnou spotřebu dávají větší pozor a v popelnici končí jen sedm procent masných výrobků.

Jaké potraviny končí v koši nejčastěji
Ovoce a zelenina 68 %
Pečivo 52 %
Mléčné výrobky 33 %
Maso 7 %
Výrobky s delší trvanlivostí (sušenky, konzervy, dehydrované výrobky) 5 %
Jiné 2 %

Pokud však jídlo není shnilé či plesnivé, snaží se ho více než polovina lidí spotřebovat. "Já vyhazuji jen mléčné výrobky, pokud je najdu v lednici až po datu spotřeby. Když však najdu v kuchyni těstoviny, kterým pouze prošlo datum trvalivosti, tak to neřeším, protože vím, že to nikomu neuškodí, když z nich ještě něco uvařím," říká například čtyřicetiletá Petra, matka tří dětí.

Foto: Ipsos, Tesco

Podobně se podle průzkumů chovají i ostatní. Šestatřicent procent lidí prošlé jídlo bez problémů sní a každý pátý ho hodí buď slepicím, nebo ho přidá do misky psům, kočkám či potkanům.

 

Právě se děje

Další zprávy