Praha – Češi se mají dobře, alespoň co se týče spotřeby jídla. Za rok 2015 snědli 771 kilogramů potravin, což je o 1,6 procenta více než před rokem. Jedí například více masa, kde spotřeba stoupla o 3,4 kilogramu na 79,3 kilogramu, či ovoce (růst o 4,3 kg na 82,4 kg).
Vedle těchto komodit vypili Češi také více mléka a snědli více mléčných produktů, krup, ovesných vloček, rýže a medu a naopak vypili méně alkoholu a spotřebovali méně sádla, za což by je výživoví poradci pochválili.
"Zvýšená poptávka po mléčných výrobcích, ovoci, masu i zdravějších potravinách vypovídá o lepší ekonomické situaci českých domácností. Pozorujeme zvýšený zájem o české potraviny, potraviny od malých regionálních dodavatelů a s tím ruku v ruce jdoucí vzestup farmářských prodejen," říká Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu.
Radost by výživoví experti naopak neměli z toho, že lidé si na talíř dali méně zeleniny a brambor, snědli méně pečiva a spotřebovali více cukru a více kouřili (spotřeba stoupla o 60 kusů cigaret na 2010).
Co a jak si loni Češi dopřávali* | |||||
Komodita | Množství | Růst** | Komodita | Množství | Pokles** |
Rýže | 6,5 | 11,7 | Pšeničné pečivo | 47,9 | - 9,1 |
Kroupy, ovesné vločky | 1,8 | 8,7 | Chléb | 39,8 | - 0,4 |
Vepřové maso | 42,9 | 5,4 | Skopové, koňské | 0,4 | - 11,6 |
Hovězí maso | 8,1 | 3,6 | Králičí | 0,8 | - 15,2 |
Máslo | 5,5 | 7,8 | Sádlo | 4,4 | - 2,2 |
Ovoce | 82,4 | 5,5 | Zelenina | 84,8 | - 1,8 |
Jablka | 22,3 | 5,2 | Cibule | 10,1 | - 7,2 |
Hrušky | 3,5 | 15,9 | Brambory | 66,3 | - 5,4 |
Kiwi | 0,7 | 43,5 | Ananas | 1,4 | - 13,7 |
Cukr | 33,6 | 6,0 | Čokoládové cukrovinky | 3,6 | - 5,8 |
Med | 1 | 35,6 | Pivo | 146,6 l | - 0,3 |
Sodovky | 31,2 | 11,3 | Víno | 18,9 | - 3,1 |
Zdroj: ČSÚ; * = výběr komodit; ** = meziročně v %; množství je uvedeno v kg/obyvatele/rok, u tekutin v l/obyvatele/rok |
Meziročně také Češi vypili více minerálek a nealkoholických nápojů (růst o 0,4 procenta na 250 litrů za rok). "I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008, kdy byla o 47 litrů vyšší než dnes," upozornil Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu. Podle něj je to tím, že stoupá obliba pití kohoutkové vody.
Zajímavým zjištěním statistiků je to, že přes rozmach kaváren a čajoven Češi tyto povzbuzující nápoje pijí méně. Spotřeba čaje klesla meziročně téměř o desetinu a kávy 15 procent.
Co se za celý rok nezměnilo, je spotřeba telecího masa (0,1 kg), tvarohu (3,8 kg) a vajec. Každý Čech jich loni snědl v průměru 255, tedy stejně jako v roce 2014.
Český statistický úřad disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější, shrnula ČTK.