Ceny potravin v Česku rostou rychleji než v EU

ČTK ČTK
25. 3. 2013 16:08
Ministerstvo zemědělství chce zvýšit potravinovou soběstačnost Česka
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o třicet procent. Tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie. Na Žofínském fóru to v pondělí uvedla členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová.

V důsledku globalizace podle Zamrazilové roste závislost lokálních trhů na světových cenách komodit. Tu mohou jednotlivé státy snížit zvýšením své potravinové soběstačnosti. "Každý dobrý národohospodář by měl tuto oblast považovat za velmi důležitou," podotkla Zamrazilová.

Zatímco v Evropské unii za posledních sedm let podle Zamrazilové potraviny podražily o 25 procent, v Česku bylo tempo o pět procentních bodů vyšší. Přestože cenový růst v České republice tento průměr převýšil, nedosáhl tempa jako v Pobaltí, Rusku a Maďarsku.

Podle Zamrazilové světové ceny potravin z dlouhodobého hlediska spíše porostou, rozhodně však budou vykazovat vysokou míru kolísavosti.

"Světové ceny potravin v současností kromě globalizace, která má své negativa i pozitiva, nejvíce ovlivňuje také rostoucí užívání zemědělské produkce na výrobu biopaliv i skutečnost, že potraviny se staly jednou z investičních komodit," míní Zamrazilová.

Potraviny a nápoje představují čtvrtinu veškerých výdajů českých a moravských domácností a tuzemský spotřebitel je nadprůměrně citlivý na změny cen potravin a nápojů.

"Existuje podezření, že právě vysoké ceny potravin byly tím faktorem, který oslabil spotřebu domácností v předchozím roce," podotkla bankéřka s tím, že případná stabilizace cen potravin by mohla přinést oživení domácí poptávky a tím hospodářský růst.

Ministerstvo chce zvýšit soběstačnost Česka

Zemědělci a potravináři v posledních letech upozorňovali, že Česko postrádá koncepční dokument, který by se zabýval i problematikou potravinové soběstačnosti. Ministerstvo zemědělství v lednu představilo strategický dokument na období od roku 2014.

České zemědělství se podle něj má do budoucna podílet především na trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní i evropské úrovni. Podle ministra zemědělství Petra Bendla to znamená soběstačnost pohybující se u jednotlivých komodit alespoň mezi 70 a 90 procenty. U řady komodit, například u vepřového masa nebo zeleniny je dnes pod touto hranicí.   

 

Právě se děje

Další zprávy