Tak trochu jiný dům. Cik cak stavbu ve svahu navrhli tak, aby se žilo kolem stromu

Tak trochu jiný dům. Cik cak stavbu ve svahu navrhli tak, aby se žilo kolem stromu
Děti takhle kreslí blesk. Klikatá čára z nebe, která míří kamsi k zemi. Cik cak střecha rodinného domu v Plzni ale má zdroj inspirace jinde. Architekti ze studia Pro-story se v jejím návrhu inspirovali sedlovými střechami, které jsou typické pro venkovské domy minulých století.
Na dvorek s jídelním stolem se jeho obyvatelé dostanou ze všech stran skrz prosklené posuvné dveře.
Jednotný interiér předěluje nábytek a oživují ho barevné prvky.
Cílem autorů bylo, aby se dům majitelů a přistavěný ateliér točil okolo atria. Až vyroste i zasazený strom, bude při pohledu z ulice stavba působit, jako když s ním srostla v jeden celek. Vizi ale nebylo lehké naplnit. Majitelé si ke stavbě zvolili komplikované místo, které je hned u ulice a ještě ve svahu.
Foto: Aktuálně.cz/Martin Zeman
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
14. 2. 2024 7:24
Rodinný dům na Bílé Hoře v Plzni na první pohled zaujme svým tvarem a prosklenou stěnou do ulice. Architekti ho navrhli jako soubor několika sedlových střech a vytvořili tak dojem, že je jeho střecha klikatá podobně jako cesta životem. Hlavním motivem domu ale ve skutečnosti nebyl jeho tvar, nýbrž atrium se stromem, kolem nějž se odehrává vše podstatné.

Navrhnout dům pro velkou rodinu a oddělený ateliér na práci nebylo pro architekty ze studia Pro-story jednoduché zadání. Pozemek na Bílé Hoře v Plzni je hned u ulice a navíc ve svahu. Josef Houška a Markéta Šlajsová se soustředili na to, aby negativa pozemku obrátili ve prospěch domu. Toho nakonec docílili tím, že dům částečně zapustili do terénu.

"Přízemí jsme navrhli z železobetonu a zapustili ho do svahu. Díky tomu jsme získali místo pro samotný vstup a vedlejší prostor pro parkování aut. Garáž se dnes skrývá za kovovým obkladem, který působí jako jeden celek, a díky tomu nic nekazí dojem při pohledu na dům nad ní," vysvětlují architekti ze studia Pro-story.

Patrová část hlavního domu je jako dřevostavba se sedlovými střechami a proskleným výhledem na město. Pro samotnou rodinu je ale stěžejní zadní atrium, které je jako meziprostor mezi zahradou, domem i ateliérem a kde se při společných chvílích a za hezkého počasí dobře sedí. Až vyroste i zasazený strom, bude při pohledu z ulice stavba působit, jako když s ním srostla v jeden celek.

Podívejte se v galerii na to, v jaké vazbě je atrium s domem a jak architekti vyřešili samotný interiér.

 

Právě se děje

Další zprávy