Slovensko bude mít ve startovacím balíčku 45 euromincí

Aktuálně.sk, Red Eko
29. 7. 2008 12:20
Nové mince se začnou v Kremnici razit v půli srpna

Bratislava - Slováci už vědí, co budou obsahovat takzvané startovací balíčky euromincí, které se začnou prodávat 1. prosince.

V balíčku v hodnotě 500 slovenských korun najdou hned 45 nových mincí.

Národní banka Slovenska (NBS) totiž až nyní, po stanovení definitivního konverzního kurzu 30,126 Sk za euro, určila, kolik mincí a v jakých hodnotách bude balíček obsahovat. Celkem se do oběhu dostane 1,2 milionu startovacích balíčků.

Balíčky bude možno koupit přímo u NBS, na pobočkách Slovenské pošty i v komerčních bankách.

NBS to bude stát 108 tisíc korun

"Ve struktuře euromincí NBS po konzultacích se státy, které už zavedly euro, kladla důraz především na mince středních nominálních hodnot, tedy 0,10, 0,20 a 0,50 eura," zdůraznila tisková mluvčí NBS Jana Kováčová.

V balíčku budou dvě dvoueurové mince a šest jednoeurových. Dále tam lidé naleznou po osmi mincích v hodnotě 50 a 20 eurocentů, šest deseticentových mincí, po pěti mincích v hodnotě 1, 2 a 5 eurocentů. Celková hodnota balíčku bude 16,6 euro.

Hodnota balíčku byla stanovena na lehko zapamatovatelnou hodnotu 500 slovenských korun, jeho skutečná hodnota se však po přepočítání na slovenské koruny této sumě nerovná.

Rozdíl představuje 0,09 korun, maximálně třicet haléřů. Stanovovat ho bude NBS. Stejně to podle Kováčové bylo i v jiných zemích zavádějících euro. Při celkovém počtu 1,2 milionu startovacích balíčků to centrální banku přijde na 108 tisíc korun.

Euromince se začnou razit v půli sprna

Mincovna Kremica zatím ještě nezačala se sériovou ražbou slovenských eurových mincí. Jejich výroba by měla odstartovat v druhé polovině srpna, uvedl pro agenturu TASR Jaroslav Setnický, vedoucí prodeje a marketingu mincovny.

Na začátku vyrazí mincovna 500 milionů slovenských euromincí. Na jejich výrobu bude podle Setnického potřeba asi 2400 tun materiálu.

Bližší strukturu produkce však mincovna nezveřejní, protože je součástí smlouvy s centrální bankou. "Nejsme oprávněni tyto informace poskytnout jiným subjektům kromě těch, které se podílejí přímo na zabezpečení smlouvy," vysvětlil Setnický.

Vzhledem k měsíční kapacitě mincovny, která je asi 150 milionů kusů, neočekává její podnikový ředitel Vlastimil Kalinec kapacitní problémy.

Euromince podle něj budou připravené včas do stanoveného termínu, kterým je letošní 15. prosinec. Ražba euromincí si vyžádala nákup speciální kontrolní techniky a mincovna musela vyhovovat náročným podmínkám a zajistit například vhodné skladování nebo splnit nároky na nejvyšší bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy