Klaus kvůli Řecku nabádá Němce: Teď nemůžete cuknout

Zdeněk John
29. 4. 2010 16:25
Portugalská vláda schválila pomoc, na německou se stále čeká.
Václac Klaus na archivním snímku vysvětluje, proč podepsal Lisabonskou smlouvu. Teď ji připomíná Německu: chtěli jste jednotnou Evropu, tak nenechte Řecko na holičkách
Václac Klaus na archivním snímku vysvětluje, proč podepsal Lisabonskou smlouvu. Teď ji připomíná Německu: chtěli jste jednotnou Evropu, tak nenechte Řecko na holičkách | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Portugalská vláda schválila finanční půjčku Řecku. Pomocná ruka přichází ze země, kterou investoři vyhodnotili jako další, jež může skončit v potížích se svými dluhy.

Jenže poté, co ratingová agentura S+P snížila hodnocení Portugalska, má pyrenejský stát o to větší zájem, aby Atény pomoc slíbenou eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem dostaly.

Pomoci zatím stojí v cestě nejvíc Německo. Kancléřka Angela Merkelová sice svolala na středu večer do Berlína šéfy OECD, Světové banky, MMF, Světové obchodní organizace a dalších institucí, na minisummitu však žádný závazek ohledně rychlosti, s jakou Řecko dostane půjčku, nepadl.

Nebezpečí hodiny od hodiny

Každou hodinou v očích investorů klesá pravděpodobnost, že se záchranný plán opravdu spustí. S tím také rostou náklady celé operace.

Zpočátku to vypadalo na 45 miliard euro na pětiprocentní úrok, nyní však Řecko bude potřebovat nejméně o deset miliard víc. A to jen letos. V dalších třech letech pak pomoc spolkne zhruba 120 miliard, uvedl v Berlíně šéf MMF Strauss-Kahn.

Proti vyčkávací taktice Německa (počátkem května jsou volby v nejlidnatější zemi Severním Porýní - Vestfálsku a 86 procent Němců se staví proti půjčce Řecku) se ozývá stále víc hlasů.

Německé noviny už obvinily kancléřku Merkelovou ze zbytečných průtahů.

Klaus: Teď se musí Německo ukázat

Na Humboldtově univerzitě v Berlíně, kde měl přednášku o evropské integraci, se k těmto hlasům přidal i prezident Václav Klaus. Německo jako hlavní motor evropské integrace musí nyní nést i její negativní důsledky, řekl.

"Němci byli skutečně ten hlavní hybatel celého toho evropského integračního procesu a myslím, že z toho musí pro sebe vyvodit nějaké důsledky," prohlásil Klaus. "Teď není možné se tvářit, že se vlastně nic neděje a že ať si to každá ta země vyřeší sama," dodal k roli Německa podle agentury ČTK český prezident.

Klaus zopakoval svou známou myšlenku, že za potíže Řecka může i euro jako takové. V případě Řecka je řešením pouze znehodnocení jeho měny, myslí si ekonom Klaus, což ale kvůli euru není možné.  Chybu vidí ale i na řecké straně.

"Řecko si na ten svůj životní standard zvyklo a už ho má v sobě zabudovaný a teď není připraveno se o něj nechat nějak připravit," komentoval aktuální dění.

Štědrý systém nekončí

Řecko je pověstné štědrým sociálním systémem. Státní zaměstnanci mají i třinácté, čtrnácté a patnácté platy, osm neděl dovolené a do důchodu odcházejí (někteří) už v 56 letech. Navíc mají takzvanou definitivu - štědrý bonus k penzi.

Řecko je v situaci, kdy už mu některí institucionální investoři nesmí půjčovat, protože jeho hodnocení se propadlo do oblasti spekulativních investic. Dvouleté dluhopisy vystoupaly postupně až k 20procentní sazbě. Řecko musí do 19. května sehnat první velkou splátku svého desetiletého dluhu dluhu - 8,5 miliardy eur.

Ze zahraničních investorů mají v portfoliu nejvíce řeckých dluhopisů Britové, Francie, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie a země Beneluxu.

 

Právě se děje

Další zprávy