Kdo půjde po Řecku? Seznam možných obětí už existuje

Ekonomika Ekonomika
28. 4. 2010 12:09
Řekové nejsou zdaleka největšími dlužníky v eurozóně
Portugalské fanynky prožívají napětí kvůli fotbalu. S vládními dluhopisy jejich země to také nevypadá dobře.
Portugalské fanynky prožívají napětí kvůli fotbalu. S vládními dluhopisy jejich země to také nevypadá dobře. | Foto: Reuters

Praha - Renomovaná agentura S+P to už řekla jasně: dalším kandidátem obrovských finančních potíží je Portugalsko. Právě jemu snížila rating, protože investoři se rozhodli postupovat v jeho případě obdobně jako na počátku řeckých potíží.

Jenže seznam zemí ohrožených finančními potížemi, možná i bankrotem, je delší. Španělsko, Irsko, Itálie, to všechno jsou státy, kterým v tabulce zadlužených zemí patří přední příčky.

"Jak se Řecko do tísnivé situace dostalo? V zásadě existují tři typy finančních krizí, a tohle je hned ten první případ: rozpočtová krize. Stát utrácí více, než kolik je schopen vybrat na daních. Dlouhou dobu to státu prochází, ale pak se ucho utrhne. Toto je případ Řecka," napsal ekonom Pavel Kohout.

Řecko už není schopno splácet své dluhy, peníze - pokud nepřijde okamžitá pomoc - dojdou v řádu týdnů.  Ale jeho veřejný dluh či schodek rozpočtu není ve jmenované pětici ohrožených států nejvyšší.

Itálie je zadluženější zemí, jeho veřejný dluh činil v loňském roce 115,8 procenta, tedy o pár desetinek procenta víc než u Řecka. A Irsko je zase premiantem ve schodku rozpočtu: ten v této zemi tvoří 14,3 procenta HDP, zatímco v Řecku 13,6 procenta.

Bývalý hlavní ekonom MMF Kenneth Rogoff prohlásil, že právě Irsko, ale též Portugalsko a Španělsko mohou v řádu měsíců přijít na řadu po Řecku.

Portugalská ekonomika bojuje s větší závislostí na jiných zemích než potápějící se Řecko a v posledních letech rostla hlemýždím tempem. Dluh Portugalska nyní činí 78 % HDP a do roku 2012 se má zvednout na 108 % HDP.

Španělsko se potýká s rekordní nezaměstnaností, poprvé za posledních 15 let je tu bez práce každý pátý člověk.

 

Právě se děje

Další zprávy