Poplach kolem Řecka. Dostalo další ránu (z milosti)

Ekonomika Ekonomika
9. 4. 2010 17:21
Agentura Fitch snížila rating Řecka - a rovnou o dva stupně.
Stávka - slovo, které zná v Řecku každý velmi důvěrně
Stávka - slovo, které zná v Řecku každý velmi důvěrně | Foto: Reuters

Praha - Ratingová agentura Fitch zasadila další úder nejsledovanějšímu členovi eurozóny Řecku. Snížila hodnocení úvěrových závazků země rovnou o dva stupně na "BBB-" z dosud platného ratingu "BBB+".

Dluhopisy Řecka agentura Fitch posunem ratingu shodila na spodní hranici investiční kategorie, napsal odborný server Patria online.

Řecko si dramaticky horší ocenění vysloužilo tím, že se kriticky zvyšují úroky, za které jsou ochotni mu investoři půjčit. Vyhlídky ekonomiky přitom nedávají naději, že by Řecko bylo schopno plnit své rozpočtové cíle, které slíbilo.

Euro, společná měna eurozóny, na zprávu o zhoršení hodnocení závazů Řecka zareagovalo oslabením.

Banka UBS dnes ve svém analytickém komentáři napsala, že okamžik, kdy Řecko bude muset požádat o pomoc eurozónu a MMF, se počítá možná na hodiny, maximálně dny.

Z Česka miliarda eur

Řecku nepřímo pomůže i Česká republika. Mezinárodní měnový fond (MMF) na počátku dubna podepsal s Českou národní bankou dohodu o půjčce až 1,03 miliardy eur (zhruba 26,3 miliardy korun). Tyto peníze se stanou součástí balíku až 75 miliard eur, které má MMF a eurozóny vyhrazeny na půjčky zemím, které se dostaly do finančních potíží.

Už ve čtvrtek se investoři začali masivně zbavovat dluhopisů a akcií řeckých bank v obavě, že řecká vláda už není schopná situaci zvládnout. Přesto Atény zatím i nadále odmítají pomoc měnového fondu i Evropské unie, a tak už obavy investorů začaly ohrožovat samotnou evropskou měnu.

 

Právě se děje

Další zprávy