Kauce dostala šéfa Hyundai na svobodu

Marek Odstrčilík
28. 6. 2006 12:45
Soul - Šéf největší korejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku je venku. Na svobodu ho dostala kauce ve výši jedné miliardy wonů (23,5 milionu korun).

"Vzali jsme v úvahu, že jeho zadržení by mohlo způsobit vakuum v řízení firmy a mít negativní dopad na ekonomiku země," uvedl soud.

Jeho propuštění by mělo opět oživit pozastavené přípravy nových investic, včetně výstavby závodu v České republice.

Po propuštění byl osmašedesátiletý Čong převezen na lékařskou prohlídku do nemocnice. Šéf Hyundai trpí vysokým tlakem, problémy s dýcháním a závratěmi, v nemocnici však nepobude dlouho, řekl mluvčí firmy Jake Jang.

Soud schválil žádost o kauci.

"Soud dospěl k závěru, že po dokončeném vyšetřování ostatních lidí zapojených do případu zmizely obavy z toho, že by obviněný uprchl a ničil důkazy," řekl mluvčí soudu.

Ve vazbě Čong pobýval dva měsíce pro obvinění z vytváření tajných fondů.

Dostane doživotí?

Svou vinu Čong již do určité míry přiznal. Na podrobnosti tvorby černých fondů si však nepamatuje.

Trestné činy, z nichž je Čong obviněn, mohou vynést v Koreji až doživotní vězení. Analytici však očekávají, že dlouhému trestu Čong unikne, protože prokurátoři budou mít v této věci na paměti "národní zájem" na zachování stability u největšího domácího výrobce automobilů.

Zástupci automobilky se už za úplatkářský skandál veřejně omluvili a uvedli, že Čongova rodina věnuje celý podíl v divizi Glovis na charitu.

Tato "lítost" tak přijde rodinu na jednu miliardu dolarů, tedy asi 23 miliard korun. Podle prokuratury však tento krok nebude mít žádný vliv na průběh vyšetřování

K prvnímu slyšení se dnes předseda představenstva Hyundai Motor dostavil z vazby oděn podle agentury AP do pruhovaného vězeňského mundúru.

Čong je ve vazbě od svého dubnového zatčení a minulý týden požádal o propuštění na kauci. Soud by měl o žádosti rozhodnout v nejbližších dnech.

Čong sice oficiálně nemá výkonnou funkci, je však znám tím, že si udržuje kontrolu nad každodenním řízením firmy. Zástupci automobilového sektoru v Koreji zahájili kampaň na jeho podporu a propuštění z vazby a argumentují tím, že jeho absence by mohla nepříznivě ovlivnit celý domácí automobilový průmysl.

Prokurátoři jsou však údajně proti a měli by se k tomu vyjádřit ještě dnes. Soud by po jejich vyjádření měl rozhodnout o kauci do týdne.

Čong v úvodním proslovu vyjádřil nad svými činy lítost. "Je mi líto, že jsem tímto případem způsobil potíže a vyvolal obavy. Neměl jsem čas ohlížet se zpět, protože jsem se vždy díval jen dopředu a soustředil se na cíl vytvořit světovou automobilku," řekl šéf Hyundai soudu.

Dnešní stání po 50 minutách zahajovacích projevů prokurátorů a obhájců skončilo. Další stání je naplánováno na 12. června.

Hyundai v Česku

Hyundai se již s českou vládou dohodl na výstavbě automobilového závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji s počáteční investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkovou výší přes miliardu eur. Vedení Hyundai však opakovaně uvádí, že zahájení výstavby závodu bude odloženo do Čongova návratu z vězení.

Hyundai se ve smlouvě s Českem a Moravskoslezským krajem zaváže vytvořit v Nošovicích během tří let jen 1000 pracovních míst.

A to navzdory tomu, že od oznámení investice úřady tvrdily, že zaměstná přibližně 3000 lidí. Stát ovšem i přesto tvrdí, že správně je číslo tři tisíce.

"Ano, ve smlouvě je závazek, že firma do tří let vytvoří minimálně tisíc pracovních míst. Je to kvůli zákonu o zaměstnanosti," řekla Aktuálně.cz mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Právě Moravskoslezský kraj dnes vyslovil souhlas s investiční smlouvou, kterou dojednal stát. Vláda ji ještě neschválila.

"Nepochybuji o tom, že společnost Hyundai Motor Company vytvoří ve svém závodu na výrobu automobilů v Nošovicích nejméně tři tisíce nových přímých pracovních míst," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Smlouva s Korejci ale nabízí i další rozporný údaj. V Nošovicích se podle ní bude vyrábět 200 tisíc vozů ročně. K rozšíření kapacity na původně plánovaných a proklamovaných 300 tisíc automobilů smlouva Korejce nezavazuje, jen tuto možnost připouští.

Ministerstvo ale opět míní: naše původní čísla platí. "Hyundai bude v České republice investovat do svého závodu v Nošovicích nejméně 800 milionů eur. Při plné kapacitě bude Hyundai vyrábět zhruba 300 tisíc automobilů a 600 tisíc převodovek ročně," řekl Urban.

 

Právě se děje

Další zprávy