Nová pravidla zelených dotací. Podívejte se, jak si nechat proplatit opravu svépomocí

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
16. 10. 2018 6:30
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí již čtyři roky finančně přispívají například na zateplení domu, výměnu topení či využití sluneční energie. Letos se ovšem pravidla vyplácení dotací mění. Podívejte se jak.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Novinky v programu

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) slibuje od letošního roku vedle snazšího vyřízení dotací přes internet také možnost dostat peníze od státu při ekologické opravě domu svépomocí.

"Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle něj jsou hlavní důvody, proč lze nově získat dotace i na dům, které si člověk opravuje pod technickým dozorem sám, dva: nedostatek stavebních firem a zaměstnanců na trhu a také zkvalitnění a větší úspory u těch oprav, které by si lidé dělali sami i bez dotací.

Rozhodné datum pro proplacení oprav svépomocí, tedy termín od kterého budou akceptovány faktury za materiál, stanovil úřad na začátek září. "Rozhodné datum pro svépomoc je první září. To znamená, že pokud od prvního září do patnáctého října nakoupíte materiál, tak už ten může žadatel zaúčtovat do té opravy," vysvětluje Petra Roubíčková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy