Nová pravidla zelených dotací. Podívejte se, jak si nechat proplatit opravu svépomocí

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
16. 10. 2018 6:30
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí již čtyři roky finančně přispívají například na zateplení domu, výměnu topení či využití sluneční energie. Letos se ovšem pravidla vyplácení dotací mění. Podívejte se jak.
Foto: Thinkstock

Na co se dotace vztahují a kolik dostanete

V rámci NZÚ je možné dostat peníze jak na celkovou výstavbu domu v nízkoenergetickém standardu, tak na dílčí úpravy.

  • Vůbec nejvyšší částku je možné získat při zateplení a výměny oken a dveří u rodinného domu. V takovém případě stát hradí až polovinu výdajů, maximálně 550 tisíc korun.
  • "Od října budeme nově přispívat částkou 150 tisíc korun na stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací, nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely," informoval ministr Brabec.
  • Polovinu (až 350 tisíc) poskytne fond na zdroje energie a solární systémy.
  • Peníze jsou připraveny i na výměnu kotle - až 35 tisíc bude činit podpora při koupi kondenzačních kotlů, až 80 tisíc dostane žadatel na výměnu nevyhovujících kamen bez nutnosti zateplení domu. Podrobnosti o "kotlíkových dotacích" si přečtěte zde.
  • V neposlední řadě lze nově požádat i o příspěvek na venkovní stíníci techniku jako jsou předokenní žaluzie, rolety, nebo slunolamy. V těchto případech lze žádat až o tisíc korun na metr čtvereční plochy okna.

Částka, kterou fond disponuje, je zhruba 20 miliard. Peníze vyplácí už od roku 2014 a rozpočet je stanoven do roku 2021. Stát proplatil v uplynulých vlnách již čtyři miliardy korun, o další čtyři již lidé požádali.

 

Právě se děje

Další zprávy