Číňané chtějí ve střední Evropě stavět silnice i železnice

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 28. 8. 2014 12:53
Rozvoj spolupráce s Čínou je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou z priorit české vlády.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Čína by se ve střední a východní Evropě chtěla podílet na stavbě silnic, železnic nebo přístavů. Na úvod Čínského investičního fóra, které dnes začalo v Praze, to řekl první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Čína by podle něj mohla v evropském regionu budovat infrastrukturu, středoevropská technologie by mohla pomáhat při rozvoji západní Číny.

Poznamenal také, že když ho ve středu na pražském letišti vyzvedla zdejší čínská velvyslankyně, postěžovala si, že je v Česku málo čínských turistů. I proto prý do Prahy přiletěl příslušný zástupce čínské vlády, aby situaci analyzoval.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky má zvýšení zájmu Číňanů o ČR napomoci přímá letecká linka mezi Prahou a jedním z čínských velkoměst - Pekingem nebo Šanghají. "Pokud se to podaří, bude to znamenat velký příliv čínských turistů do České republiky," řekl Sobotka. Čínští turisté by podle něj mohli být náhradou za úbytek návštěvníků z Ruska.

Česká vláda má podle Sobotky zájem, aby se přímá linka do Číny otevřela co nejdříve, nejlépe v příštím roce. Dotovat ze státního rozpočtu ji ale nehodlá, zdůraznil. Vláda si podle něj od přímého leteckého spojení s Čínou slibuje i to, že přitáhne do Česka čínské investory podobně, jako se tomu stalo v případě Jižní Koreje.

Po středečním setkání ministrů dopravy obou států a vedení Českého Aeroholdingu řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold, že plánovanou linku do Číny hodlá podpořit státní Český Aeroholding pobídkami za téměř 38 milionů korun. Podmínkou je, aby budoucí dopravce létal aspoň čtyřikrát v týdnu po dobu pěti let. Do konce září by mělo být podle něho jasné, zda se smlouvu s některým z čínských dopravců podaří uzavřít.

Spolupráce s Čínou patří mezi priority

Rozvoj spolupráce s Čínou je podle Sobotky jednou z priorit české vlády. Zároveň zdůraznil význam otevřené diskuse obou zemí, včetně diskuse o lidských právech.  Důraz přitom nebude kladen jen na kontakty na vrcholné vládní úrovni, ale i na úrovni regionů.

Sobotka na fóru řekl, že obě země mají odlišné tradice, různá společenská zřízení a v některých oblastech odlišné názory. "Česká republika je zemí, která na otázku lidských práv klade dlouhodobě velký důraz, a to i díky naší historické zkušenosti, kterou si s sebou neseme ze složitých dějin střední Evropy ve 20. století," uvedl.

"Akcentovat lidská práva je samozřejmě vždy užitečné, ale musíme si uvědomit, že lidská práva jsou nejenom politická, ale také hospodářská a sociální. A právě v oblastech tohoto typu lidských práv Čína udělala obrovský pokrok, řada lidí se zbavila enormní chudoby, která v Číně dlouhodobě existovala. Jestliže tedy mluvíme o lidských právech, musíme vzít v úvahu i tento aspekt," řekl k tomu prezident Miloš Zeman na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. S čínskými představiteli se setká odpoledne v Praze.

Šanghajská zóna na Moravě

Obě země dnes podepsaly memorandum o podpoře založení asociace, která má sloužit k posílení spolupráce na regionální úrovni mezi Čínou a 16 státy střední a východní Evropy. Jedním ze tří prezidentů této asociace bude hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Právě moravskoslezská ekonomická a technologická zóna je podle Sobotky projekt, kde se mají testovat opatření na zvýšení komfortu pro čínské investory. "S určitou nadsázkou lze označit tento projekt za českou verzi šanghajské zóny volného obchodu," poznamenal premiér, který o tomto projektu jednal i na následné schůzce s Čangem. Podobně se podle Sobotky testuje přístup českých firem na čínský trh.

Ambicí současné české vlády je vybudovat vztahy s Čínou na standardní evropské úrovni, uvedl Sobotka v zaplněném Španělském sále Pražského hradu, který dvoudenní akci Smíšené česko-čínské komory hostí a sjelo se na ni přes 500 hostů z Číny a na 700 z Česka. Premiér zdůraznil spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a technologií, vysokého školství, zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

_____

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy