Řidiči ve středních Čechách se k protestu připojí jen symbolicky, chtějí více než minimum

ČTK ČTK
4. 4. 2017 13:03
Problémy se čekaly na Příbramsku a Berounsku, ani tam by ale doprava podle dopravců neměla být přerušena. Středočeští zastupitelé uvolnili 124 milionů korun na zvýšení platů řidičů a jde podle nich o dostačující částku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Řidiči linkových autobusů ve středních Čechách ve čtvrtek nebudou stávkovat. Akci dopravních odborů za vyšší mzdy někteří šoféři podpoří jen symbolicky, například jízdou ve vestě nebo letáčkem, vyplývá z informací kraje a dopravců.

Problémy se čekaly na Příbramsku a Berounsku, ani tam by ale doprava neměla být přerušena. Společnost Arriva dnes potvrdila, že bude jezdit bez omezení v Praze i celém Středočeském kraji.

"Všechny autobusy Arrivy ve Středočeském kraji a v Praze pojedou během čtvrteční stávky bez omezení. Týká se to všech našich provozních společností, které dopravu ve Středočeském kraji a v Praze zajišťují, tedy Arrivy Praha, Arrivy Střední Čechy, Arrivy východní Čechy, ČSAD MHD Kladno i společnosti Probo Bus z Berouna. Jezdit budou i řidiči na Příbramsku, kteří stávku zvažovali," řekl generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. To, že stávka nebude, uvedl už v pondělí také krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO).

Podle vyjádření obchodního manažera Arrivy Praha Pavla Řepky, které agentuře ČTK poskytla mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová, odboráři pravděpodobně zvolí jinou formu protestu, než je stávka.

Společnost Probo Bus už dříve oznámila, že její řidiči se ke stávce sice nepřipojí, její důvody však plně podporují a nadále požadují, aby nemuseli jezdit za nejnižší úroveň zaručené mzdy. Podporu stávkujícím mohou řidiči vyjádřit jízdou ve vestě či vylepeným letákem informujícím o stávce.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Byl také zaveden příplatek 6,60 koruny za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali.

Středočeští zastupitelé uvolnili 124 milionů korun na zvýšení platů řidičů už loni v prosinci při schvalování rozpočtu na letošní rok. Krajská rada již převod peněz dopravcům schválila. Vedení hejtmanství tvrdí, že uvolněných 124 milionů korun je dostatečná částka, která by měla dopravcům ve středních Čechách umožnit zvýšit nejnižší mzdu ze 71,60 na 98,10 koruny za hodinu a zvýšit i odměny za čekání mezi spoji.

Veřejnou autobusovou dopravu zajišťuje ve Středočeském kraji 24 dopravních společností, s nimiž má kraj uzavřeno 34 smluv o závazku veřejné služby. Vnitrostátní linkovou osobní dopravu zajišťuje v regionu více než 2000 řidičů.

 

Právě se děje

Další zprávy