Václavák, nádraží i okruh. V Praze začíná stavební boom, jaký město nezažilo dekády

Václavák, nádraží i okruh. V Praze začíná stavební boom, jaký město nezažilo dekády
V roce 2024 bude v Praze rušno. V plánu je hned několik velkých rekonstrukcí, které zlepší dopravu, oživí některé části Prahy i její brownfieldy. Jednou z největších investic bude oprava horní části Václavského náměstí, kam se po 40 letech vrátí tramvaje.
V roce 2022 architekti dokončili úpravu první fáze proměny, která se týkala spodní části náměstí. Dnes jsou na něm zasázené mladé lípy, přibyl mobiliář i fontána. Design nové dlažby odkazuje na založení Nového Města pražského Karlem IV.
Druhá část rekonstrukce upraví dlažbu, přidá stromy a kolejnice, které propojí tramvajovou trať v Jindřišské s tou ve Vinohradské ulici. Město očekává, že za práce zaplatí asi 1,3 miliardy korun.
Na dokončení takzvané Nové Palmovky čekají obyvatelé Prahy 8 čtrnáct let. Dostavbu budovy, která měla původně nabídnout nové prostory úředníkům městské části, zastavily spory mezi Metrostavem a radnicí kvůli neuhrazení dlužné částky za provedené práce a vlastnickému právu k pozemku a budově.
Foto: Aktuálně.cz/Jakub Cigler Architekti
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
4. 1. 2024 10:23
V roce 2024 bude v Praze rušno. V plánu je hned několik projektů, které zlepší dopravu, oživí některé části Prahy i její brownfieldy. Jednou z nejočekávanějších investic je oprava horní části Václavského náměstí, kam se po 40 letech vrátí tramvaje. V souvislosti s železnicí na letiště se zmodernizují nádraží a tratě a začít má i stavba části Pražského okruhu. Podívejte se na všechny projekty.
 

Právě se děje

Další zprávy