Místo matrjošek hudba. Cellista vybírá na nejmenší koncertní síň v Česku

Místo matrjošek hudba. Cellista vybírá na nejmenší koncertní síň v Česku
Podle pamětních desek v pasáži tu měli začátkem 20. století textilní velkoobchod rodiče Franze Kafky Hermann a Julie. Šátky a šály tady do roku 1939 prodával také František Stadler, jeho obchod ale za protektorátu zabavili nacisti a majitele poslali do koncentračního tábora v Lodži, odkud už se nikdy nevrátil. Dnes pasáž hyzdí vizuální smog turistických firem, to by se ale podle plánů nadace Stadler-Trier mělo brzy změnit.
"Mám pocit, že v českém prostředí je pořád jakási díra. Máme ohromné množství mladých, talentovaných lidí, ale příležitostí a podpory se jim mnohdy nedostává. Já sám jsem měl velké štěstí, že se mi podařilo uspět v soutěžích a zároveň jsem měl podporu rodičů. Zpětně si ale uvědomuji, že to, co jsem měl já, nemá každý," říká Jamník ke své motivaci zřídit v Praze malé centrum, které bude v muzikantech systematicky podporovat talent.
Přízemí využijí umělci k hudebním předehrám a malým koncertům mladých talentů.
Patro chtějí hudebníci vybavit také jako malou půjčovnu. "Když bude někdo urgentně potřebovat stojánek nebo motýlka k fraku, nemusí si ho kupovat, sežene ho tady u nás," vysvětluje autor nápadu.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
Aktualizováno 21. 1. 2024 14:13
O něčem takovém Tomáš Jamník dlouho snil. Violoncellista, který sedmnáct let působí v Berlíně, chtěl v centru Prahy vybudovat obchůdek, kde by místo suvenýrů nebo kosmetiky byli za výlohou muzikanti. "Přišlo mi to jako dobrý fór. Přál jsem si, aby lidi přišli z ulice a stali se součástí koncertu," vysvětluje. Jeho vize se teď stává skutečností. V Hrzánské pasáži buduje nejmenší síň v republice.
 

Právě se děje

Další zprávy