Méně práce, víc života. Zkrácení pracovní doby se blíží, příklad z Francie ale varuje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 16. 9. 2021 7:06
O zkrácení pracovní doby v Česku ze 40 hodin týdně na 37,5 hodiny se mluví dlouho. Před říjnovými volbami tato myšlenka znovu ožívá, odbory a ministerstvo práce ji chtějí uzákonit. Zajímavá je proto nová analýza pracovníků Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, která rozebírá dopady změny a upozorňuje na zkušenosti ze zahraničí. "Změní nás to v postmateriální společnost," věří analýza.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Postmateriální společnost bez konzumentství"

Jak studie připomíná, redukce pracovní doby může pozitivně ovlivnit životní prostředí - může přinést úlevu znečištěnému ovzduší a energetické úspory.

  • "Další studie také ukazují, že dlouhá pracovní doba významně ovlivňuje úroveň spotřeby. U osob, které tráví dlouhé hodiny v práci, dochází k větší nadměrné konzumaci, protože lidé chtějí o to efektivněji využít svůj volný čas ve stylu "work hard, play hard". Konzumentstvím si pak jedinci utvrzují svou pozici ve společnosti," píše se v materiálu VÚPSV.

Doplňuje, že někteří ekonomové jsou příznivě nakloněni zkrácení pracovní doby, jelikož pak zbude více prostoru pro neplacené aktivity nazývané "reprodukcí života", tedy péči o děti, o seniory, o zahradu, o místní tradice i přírodu.

"Spotřební společnost dostane se zkrácením pracovní doby více šancí změnit se na postmateriální společnost, kde budou příležitosti pro seberozvoj a udržitelné trávení volného času," uvádí analýza. 

 

Právě se děje

Další zprávy