Méně práce, víc života. Zkrácení pracovní doby se blíží, příklad z Francie ale varuje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 16. 9. 2021 7:06
O zkrácení pracovní doby v Česku ze 40 hodin týdně na 37,5 hodiny se mluví dlouho. Před říjnovými volbami tato myšlenka znovu ožívá, odbory a ministerstvo práce ji chtějí uzákonit. Zajímavá je proto nová analýza pracovníků Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, která rozebírá dopady změny a upozorňuje na zkušenosti ze zahraničí. "Změní nás to v postmateriální společnost," věří analýza.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Polovina firem není na změnu pracovní doby připravena

Hospodářská komora si kvůli návrhu nechala zpracovat průzkum mezi zaměstnavateli. Z něj vyplynulo, že 52 procent firem na zkrácení povinné pracovní doby připraveno není. "Bariérou je především produktivita práce ve firmě, což uvedlo 32 procent všech respondentů bez ohledu na velikost firmy. Častěji je produktivita práce zmiňována ve stavebnictví, kde je lidská práce stále nezastupitelná. Především ty nejmenší firmy a firmy podnikající v osobních službách uváděly, že překážkou je ekonomická situace jejich podniku," říká mluvčí komory Miroslav Diro. 

Celkem 43 procent respondentů pak uvedlo, že na tuto změnu připraveno je. Mezi velkými firmami je takových dokonce 53 procent. "Většinou ale podnikatelé budou nuceni změnu pracovní doby něčím kompenzovat - buď zmrazením mezd po určitou dobu nebo rušením některých již zavedených zaměstnaneckých benefitů," doplňuje mluvčí komory. 

Zkrácení pracovního týdne podporuje i ministerstvo práce a sociálních věcí.  Ministryně Jana Maláčová se dokonce nechala slyšet, že by chtěla pracovní dobu zkrátit nejprve na 37,5 hodiny a poté na 35 hodin týdně.

"Kompenzace? Před sto lety firmám pomohla mechanizace a elektrifikace, dnes to je digitalizace a robotizace. Tlak na kratší pracovní dobu znamená tlak na rychlejší modernizaci a na větší růst produktivity. Ve výsledku tak bude z kratší pracovní doby těžit firma i zaměstnanec," odpovídá na dotaz Aktuálně.cz, zda by i u nás stát firmám nějak pomohl, ministryně Maláčová. 

  • Zmíněnou pracovní dobu 35 hodin týdně zavedli před lety ve Francii a právě vědecká analýza z VÚPSV detailně rozpracovala její dopady - viz následující karty. Změna ale tehdy byla podpořena státní pomocí. 
 

Právě se děje

Další zprávy