Babiš zbohatl, Kellner naopak. Klub nejbohatších Čechů letos přijal několik nováčků

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
17. 10. 2020 17:48
Kellner, Vítek, Křetínský, Babiš a Komárek - ani koronavirová pandemie nezahýbala s prvními pozicemi nejbohatších Čechů, na kterých se již tradičně umisťují zmiňovaná jména. Například majitel skupiny PPF Petr Kellner si ale oproti loňsku pohoršil o 57 miliard korun. Ukazuje to žebříček časopisu Forbes, který každoročně sestavuje stovku Čechů s největším majetkem. Letos je v něm i několik nováčků.

Na následujících kartách najdete první desítku pozic žebříčku. 

Na celý přehled magazínu Forbes, který ukazuje stovku nejbohatších lidí Česka roku 2020, se můžete podívat zde miliardari.forbes.cz, stejně jako na seznam nejbohatších lidí světa.

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš | Foto: ČTK

Andrej Babiš

  • Výše majetku: 74 miliard korun
  • Hlavní firma: Agrofert

Mezi Čechy s největším majetkem se tradičně řadí i premiér, bývalý ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Stejně jako loni i v tomto roce si udržel čtvrtou příčku, tentokrát však o čtyři miliardy bohatší. Také on tak podle Forbesu patří k vítězům koronavirové krize vzhledem k tomu, že zemědělství, potravinářství a hnojiva patří k nejméně zasaženým oborům.

"Široký záběr jeho podnikatelských zájmů sice letos vyvolal značné kolísání jak mezi jednotlivými oblastmi, odkud pochází jeho majetek, tak v jejich rámci, ve výsledku je na tom ale Babiš stále lépe. Začátkem roku vlivem pandemie utrpěla média i zemědělství, to se však vlivem sezonnosti nakonec dostává na lepší čísla než loni," uvedl Forbes.

Babiš několik let po vstupu do politiky převedl pod tlakem kritiků skupinu Agrofert do svěřenských fondů. Přesto dodnes čelí kritice, že se od této firmy úplně neodstřihl. Podobně hovoří i návrh auditní zprávy Evropské komise. Součástí Agrofertu je mimo jiné významná mediální skupina Mafra.

 

Právě se děje

Další zprávy