Babiš zbohatl, Kellner naopak. Klub nejbohatších Čechů letos přijal několik nováčků

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
17. 10. 2020 17:48
Kellner, Vítek, Křetínský, Babiš a Komárek - ani koronavirová pandemie nezahýbala s prvními pozicemi nejbohatších Čechů, na kterých se již tradičně umisťují zmiňovaná jména. Například majitel skupiny PPF Petr Kellner si ale oproti loňsku pohoršil o 57 miliard korun. Ukazuje to žebříček časopisu Forbes, který každoročně sestavuje stovku Čechů s největším majetkem. Letos je v něm i několik nováčků.

Na následujících kartách najdete první desítku pozic žebříčku. 

Na celý přehled magazínu Forbes, který ukazuje stovku nejbohatších lidí Česka roku 2020, se můžete podívat zde miliardari.forbes.cz, stejně jako na seznam nejbohatších lidí světa.

Pavel Baudiš
Pavel Baudiš | Foto: Aktuálně.cz

Pavel Baudiš

  • Výše majetku: 51 miliard korun
  • Hlavní firma: Avast

Stejně jako minulý rok i letos připadla šestá pozice Pavlu Baudišovi. Jde o spolumajitele a zakladatele antivirové společnosti Avast, jejíž akcie se za rok zvedly o více než 40 procent. Baudiš tak zbohatl o 13 miliard korun.

Baudiš po studiu informačních technologií pracoval jako grafik v jednom z vědeckých ústavů, kde se v roce 1988 setkal s počítačovým virem Vienna. V témže roce vytvořil první bezpečnostní software a společně se svým kolegou Eduardem Kučerou si založili družstvo Alwil. Z toho postupně vyrostl antivirový gigant Avast, který je nyní podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě a uspěl i na londýnské akciové burze.

 

Právě se děje

Další zprávy