Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Kdy ke změně dojde?

Zákon stanovuje, že k definitivnímu vypnutí nynějšího signálu televize dojde 1. února 2021. Reálně se ale počítá již s 30. červnem 2020. K tomuto datu sousední Německo a Rakousko předají původní televizní frekvence tamním mobilním operátorům.

České televizní vysílání v původním formátu DVB-T by německý a rakouský signál rušilo, a proto musí v rozsáhlých příhraničních oblastech republiky skončit už v půlce roku 2020. Únorový termín roku 2021 se tedy týká pouze diváků žijících přibližně v oblasti Českomoravské vrchoviny.

Už nyní mohou ovšem čeští diváci sledovat hlavní televizní stanice v novém formátu DVB-T2 na 70 procentech území. K plnému pokrytí státu novým signálem pak dojde začátkem roku 2018. Jedná se ovšem o takzvanou přechodovou síť, kdy televize vysílá ve starém i novém televizním signálu.

 

Právě se děje

Další zprávy