Vyhráli v soutěži, dávky jim přesto patří, řekl soud

Tomáš Fránek
25. 6. 2008 23:00
Nyní se již loterijní příjmy započítávají

Brno - Měsíčně vyplácená výhra v soutěži není pravidelný příjem a není ji tak možné zahrnout mezi příjmy, které jsou důležité pro vyplácení sociálních dávek.

Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti Krajského úřadu v Jihlavě, který chtěl po ženě z Moravských Budějovic, aby vrátila přes 154 tisíc korun neoprávněně vyplacených na sociálních dávkách za roky 2003 až 2005.

Výhra od Aholdu

Podle úředníků totiž žena při žádosti o dávky zatajila, že její muž už od roku 1998 dostává měsíčně 11 tisíc korun ze soutěže, kterou uspořádala společnost Ahold.

Podle úředníků je příjem z výhry pravidelný a žena i její muž si z ní mohou zabezpečovat své základní potřeby. S výhrou tak jejich příjmy převyšují částku životního minima. Úředníci rozhodli, že žena tak porušila zákon.

"Výplata dávky sociální péče byla proti smyslu zákona. Jestliže žena výhru neoznámila, je třeba její jednání hodnotit jako účelové, směřující ke zneužití dávek sociální péče poskytovaných státem," uvedli úředníci ve stížnosti.

Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že žena byla v právu. Podle soudců byl v jejím případě zákon jednoznačně na její straně.

"Byť byla výhra vyplácena manželu žalobkyně v měsíčních splátkách, nic to nemění na jednorázové povaze výhry jako takové. Měsíčně vyplácenou výhru manžela nelze klasifikovat jako opakující se pravidelný příjem podle zákona o životním minimu, a tudíž není zahrnuta do rozhodného příjmu pro účely tohoto zákona," rozhodl soud.

Neoprávněné odnětí

A to, že žena neoznámila, že manžel dostává peníze z výhry, není porušením oznamovací povinnosti a není za to možné ženu potrestat. "Vyplácení dávky tak v dané věci nebylo neodůvodněné, naopak neoprávněným shledal Nejvyšší správní soud její odnětí," uvedli soudci.

Verdikt soudu se přitom týká dávek, které byly vyplaceny do roku 2007. Politici totiž už zákon změnili, nyní se už příjmy z loterií a her do příjmu důležitých pro vyplácení sociálních dávek počítají.

 

Právě se děje

Další zprávy