Tajení účtů firem není ve veřejném zájmu, rozhodl soud

Tomáš Fránek
13. 6. 2008 22:00
Účetní uzávěrka je významný zdroj informací

Brno - Pardubická společnost CTZ neuspěla u Ústavního soudu s průlomovou stížností. V ní se snažila doložit, že údaje zveřejňované povinně ze zákona v účetních uzávěrkách firem jsou porušením práva na ochranu soukromého a rodinného života.

Zveřejňování údajů o majetkových poměrech zástupců firem v uzávěrkách může podle stížnosti znamenat vážné nebezpečí jak pro samotné podnikatele, tak pro jejich blízké.

Veřejný zájem je důležitý

Ústavní soudci ale stížnost jako zjevně neopodstatněnou zamítli. Za správný naopak označili verdikt Vrchního soudu v Praze, který právě v případě společnosti CTZ rozhodl, že publikování informací o podnikatelích je ve veřejném zájmu.

"Veřejný zájem na publikování významných skutečností o podnikatelích v obchodním rejstříku vyžaduje, aby byly třetím osobám přístupné všechny relevantní údaje, mezi kterými je účetní závěrka významným zdrojem informací o ekonomických poměrech podnikatele," citoval senát Ústavního soudu vedený soudkyní Ivanou Janů verdikt Vrchního soudu.

Společnost CTZ tak musí zaplatit pokutu ve výši pět tisíc korun, kterou za to, že nezveřejnila svoje účetní uzávěrky, dostala.

Firma tak neuspěla s argumentací, podle níž je povinnost založit účetní uzávěrky v rozporu se základnímu svobodami a právy.

"Jedná se o nepřiměřenost rozsahu osobních údajů zveřejněných v účetní závěrce, které v konečném důsledku mohou znamenat nebezpečí nejen pro osobu, jíž se týkají, ale také pro osoby jí blízké, zejména její rodinu," uvedla firma ve stížnosti.

Jaké nebezpečí?

Podle ústavních soudců ale firma nedoložila, že by opravdu takové nebezpečí hrozilo. "Nedoložila, že v konkrétní věci došlo aplikací tohoto ustanovení k porušení ústavně zaručených práv společnosti, respektive jejích statutární orgánů," uvedli ústavní soudci.

Ze zákona o účetnictví vyplývá firmám povinnost sestavit roční účetní uzávěrku a závěrku. Z nich se dají vyčíst informace o hospodaření podniků, tedy zda jsou firmy v zisku nebo ve ztrátě.

Firmy v Česku si ale často s povinností mít účetní uzávěrku i přes hrozbu pokuty starost nedělají.

 

Právě se děje

Další zprávy