ÚOHS: firma CCS neporušila zákon, když zvedla poplatky

Tomáš Fránek, tof, kst
18. 2. 2008 14:04
Poplatky navýšené o čtvrtinu jsou vpořádku
Foto: CCS

Brno - Česká společnost pro platební karty -CCS- nabízející karty na nákup pohonných hmot neporušila zákon navýšením poplatků za akceptaci platebních karet. A to i přes to, že zvedla cenu o dvacet pět procent a podmínky účtování služeb se pro jednotlivé firmy lišily.

Rozhodnutí dnes zveřejnil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ukončil rozsáhlé šetření podmínek pro poskytování platebních karet na nákup pohonných hmot.

ÚOHS si stěžovali majitelé čerpacích stanic.

Nelíbilo se jim, že v Česku dominantní bezhotovostní systém plateb pro motoristy požaduje od majitelů čerpacích stanic v nových smlouvách výrazně vyšší ceny za stále stejnou službu.

"CCS je úplně mimo realitu. Požadují nově tak vysoké poplatky, které v podstatě pro mnohé pumpaře znamenají, že by museli dát dnes CCS veškerý svůj výdělek z prodaného paliva. Kdo nevyhoví, musí s CCS skončit," řekl Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic.

Podle antimonopolního úřadu ale společnost CCS stanovuje prodejcům poplatky podle výše jejich obratu uskutečněného při prodeji pohonných hmot přes karty. Při rostoucím obratu výše poplatku klesá.

"Aplikace poplatkových podmínek je tak založena na poskytování množstevních slev, což je v souladu se soutěžním právem. Z provedeného šetření nevyplynulo, že by společnost CCS měla nasmlouvány rozdílné podmínky vůči obratově srovnatelným prodejcům," uvedl Robert Neruda z ÚOHS.

Foto: CCS

Poplatky byly navýšeny v průměru o 25 procent.

Provedená analýza hospodaření společnosti CCS v posledních letech však podle úřadu prokázala, že v minulosti růst výnosů z poskytovaných služeb nepokrýval růst některých nezbytných nákladových položek.

"Úřad zohlednil skutečnost, že poplatky nebyly zvýšeny od roku 1996. Část navýšení poplatků tak pokrývá dosavadní růst nákladů a další část má jít na vrub investičně náročné výměny celé sítě terminálů v souvislosti s připravovanou evropskou direktivou o e-platebních systémech," dodal Neruda.

Čtěte více:
Řidiči mají opět levnější benzín a naftu

S CCS kartou lze platit prakticky všude - u více než dvou tisíc čerpacích stanic, plus v servisech, prodejnách i hotelích.

Do kartového systému společnosti CCS je aktuálně zapojeno 35 tisíc firemních zákazníků.

Pro čerpací stanice představují zákazníci s CCS kartami až 20 procent obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy