Pecina: Nehlašte zdražení předem, prostě jen zdražte

Tomáš Fránek, Petr Havel
31. 10. 2007 16:00
Potravináři podle šéfa ÚOHS se dohadují o cenách
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Poslední vážné varování dostaly velké potravinářské společnosti od šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny. Jestli nepřestanou hlásit zdražování svých výrobků předem, dopadne na něj jeho tvrdá ruka.

"Je to jako kartelová dohoda. Lidé se o zdražení mají dozvědět až v obchodě," míní Pecina.

Když totiž například velké pekárny oznámí zvýšení cen o dvacet procent za dva měsíce, tak je to polde Peciny jako výzva menším konkurentům: Zdražte také!.

V poslední době se objevuje jedna zpráva za druhou, co bude zdražovat. Od másla, přes vepřové maso až po chleba.

Projděte si analýzu deníku Aktuálně.cz, kde se dočtete ve třech variantách, kolik budeme za rok za základní potraviny platit.

ANALÝZA: Projděte si, o kolik zdraží jídlo

Zemědělci i výrobci potravin přitom poukazují na vysoké marže obchodních řetězců. Jenže podle zjištění deníku Aktuálně.cz jsou často za rostoucími cenami potravin skutečně alespoň zčásti potravinářské podniky.

Nejvýznamnější oboroví výrobci totiž například podle jednatele společnosti Globus Petra Vyhnálka podmiňují dodávky svého zboží dodržováním doporučených spotřebitelských cen. "Písemně takovou informaci ale nikde nenajdete," konstatuje Vyhnálek.

Smlouvy s dodavateli potravin podle jeho údajů také neumožňují obchodníkům zveřejnit nákupní ceny, což v praxi znamená, že vina za výrazně rostoucí ceny potravin je připisována vysokým maržím řetězcům. Ve skutečnosti je k nim ale nutí strategičtí dodavatelé.

To potvrzuje i generální ředitel sítě INTERSPAR Martin Hruška. "Ano, je to tak," uvedl dnes pro Aktuálně.cz.

Některé řetězce se ale tlaku dodavatelů potravin brání. Například společnost TESCO má podle mluvčího Vesselina Barlijeva systém vnitřních předpisů, které nákupčím zakazují spolupráci s dodavateli, kteří chtějí mluvit do spotřebitelských cen.

"Pokud by se o to někdo pokusil, rozvázali bychom s takovým dodavatelem spolupráci," konstatuje Barlijev.

Požadavky výrobců potravin nicméně potvrzuje i mluvčí řetězce Ahold Libor Kytýr. "Tlak dodavatelů potravin na nárůst cen se v poslední době především u mlékárenských a pekárenských výrobků neustále stupňuje. V některých případech jsme tak postaveni před hotovou věc," uvedl Kytýr.

Vyjádření zástupců obchodních řetězců tak potvrzuje podezření antimonopolního úřadu. "Jakákoli informace o potřebě například zvýšit cenu zboží nabízeného členy sdružení naplňuje skutkovou podstatu porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže vydáním zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů. Takové sdružení nesmí o cenové hladině dosahované svými členy vůbec informovat, nesmí ji posuzovat a veřejně vyzývat ke změně," uvedl dnes antimonopolní úřad. Podle Peciny je takové jednání soutěžními orgány na celém světě sankcionováno vysokými pokutami.

 

Právě se děje

Další zprávy