Pokuta za kartel mobilních operátorů je stále ve hře

čtk, šal
20. 6. 2007 11:40
Mobilní operátoři možná budou muset uhradit 44 milionů korun
Foto: Sony Ericsson

Brno - Pokuta ve výši 44 milionů korun, kterou udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilním operátorům kvůli obvinění z kartelových dohod v letech 2001 a 2002, je stále ve hře. Důvodem je skutečnost, že Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil další rozsudek Krajského soudu v Brně a přiklonil se na stranu antimonopolního úřadu.

Podle dřívějšího vyjádření ÚOHS může chování telekomunikačních operátorů v Česku kontrolovat jen Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a jednání operátorů T-Mobile, Telefónica O2 (tehdy Eurotel) a Vodafone tomu před pěti a šesti lety neodpovídalo.

NSS už dříve zkoumal rozhodnutí antimonopolního úřadu o dohodě mezi T-Mobilem a Vodafonem, tentokrát se zabýval stejnou dohodou mezi Vodafonem a Eurotelem. V obou případech dal antimonopolním úředníkům zapravdu.

Na kartel dopláceli zákazníci

Antimonopolní úřad firmy pokutoval v roce 2004 za to, že své sítě propojovaly vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky. Částku 44 milionů korun rozdělil úřad podle tehdejšího podílu firem a míry jejich provinění. Eurotel dostal pokutu 22 milionů, T-Mobile 12 milionů korun a Český Mobil (dnes Vodafone) deset milionů korun.

Čtěte více o mobilních operátorech a telefonech:

Kartelové dohody podle ÚOHS uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu. Rozhodnutí tehdy operátory zaskočilo, odvolávali se na opačný názor telekomunikačního úřadu. Pokud nyní NSS rozsudky nižší instance k pokutám zruší, budou operátoři muset zaplatit. Krajský soud by jim ale mohl přiznat takzvaný odkladný účinek, což by znamenalo, že pokutu nemusí platit, dokud nepadne ve věci nový rozsudek.

Antimonopolní úřad v minulosti opakovaně pokutoval tehdejší Český Telecom, dnes Telefóniku O2. Celkem firma za zneužití dominantního postavení zaplatila přes 400 milionů korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy