Unikátní přehled hazardu, tisíce automatů jsou u škol

Tomáš Fránek
27. 6. 2011 21:00
Herny, kasina a automaty jsou většinou i tam, kde vůbec být nemají
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Herny, kasina i bary s hracími automaty v českých a moravských městech velmi často fungují tam, kde nemají co dělat.

Dokazuje to nová unikátní aplikace dostupná na stránkách www.mapyhazardu.cz, kde se zatím na pilotním příkladu dvanácti měst ukazuje, že herny a kasina jsou ve velké části případů umístěné do vzdálenosti sto metrů od úřadů, škol nebo nemocnic - tedy tam, kde podle zákona nemají co dělat.

Mapa hazardu tak znovu ukazuje, jak mnozí politici na celostátní i městské úrovní sice o boji s hazardem rádi mluví, ve skutečnosti ale proti němu nebojují ani tam, kde mohou a mají k tomu pravomoci.

Lidé z občanského sdružení Brnění, které aplikaci vytvořilo, tak už mají například zmapovaných 340 heren v Brně, 78 procent z nich přitom stojí v zakázaných zónách. V Teplicích v blízkosti úřadů, nemocnic nebo škol je více než polovina automatů nebo heren, ve Valašském Meziříčí je to 69 procent, v Krupce 79 procent.

Vzniká mapa hazardu

Nejlepší situace je v Benešově nad Ploučnicí, i tam je ale 36 procent automatů v místech, kde by být neměly.

Do mapy hazardu budou postupně přibývat i další města v Česku, lidé mohou do mapy dosazovat další existující herny. Zároveň do mapy lidé vkládají budovy, v jejichž stometrovém okruhu nemají podle zákona automaty fungovat. Mapa pak vyhodnotí, jestli se herna nachází v "zakázaném" okruhu.

"Na několika pilotních městech, která jsou již v mapě zadána, je vidět, že úřady povolují automaty v rozporu se zákonem běžně. Mapy umožňují spolupráci mezi jednotlivými tvůrci, kteří se nepotřebují navzájem ani znát. Tak bude možné zmapovat i velká města," uvedl Michal Valoušek, autor mapy.

Příklad Brna, které je v Česku považováno za ráj heren, ukazuje, jak je stát vůči hazardu benevolentní. Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem jen za poslední zhruba půlrok vydalo licence na provoz 1500 videoloterijních terminálů.

V některých ulicích jsou herny nejčastějšími provozovnami a vytlačily běžné kavárny a obchody. A licence ministerstvo nevydávalo jenom na rok, ale rovnou na deset let.

Ústavní soud už ale rozhodl, že města a obce mají právo terminály v určitých lokalitách zakázat. Ministerstvo, které slibuje boj proti hazardu, je ale přes rozhodnutí ústavních soudců a tlak brněnských politiků proti, rušit v zakázaných zónách automaticky nechce.

Berme ohledy na investice

"Důvodem je obava z žalob a arbitráží," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob minulý týden po jednání brněnského zastupitelstva, které potvrdilo, že chce dostat část automatů z města. Podle ministerstva je potřeba brát ohledy na podnikatele s hazardem a jejich investice.

Zákon stanovuje, že automaty a herny by neměly být ve stometrovém okruhu, kde jsou  úřady, školy, nemocnice, kostely i další instituce. Existují ale výjimky, města mohou mít ve vyhláškách schválený menší než stometrový okruh. A z verdiktu Nejvyššího správního soudu vyplývá, že když hernu a školu odděluje řeka bez mostu, za sousedství se to nepovažuje a herna v místě být smí.

"Data na webu lze brát obecně jako výmluvnou ilustraci, jaký mají obce nebo ministerstvo financí v dané obci k hazardu přístup," uvedl  Matěj Hollan ze sdružení Brnění.


 

Právě se děje

Další zprávy