Polští dělníci brali ve Škodě i o pětinu míň než Češi

Tomáš Fránek
29. 1. 2008 8:07
Úřady to původně vůbec nechtěly trestat
Otakar Motejl lobuje za své znovuzvolení
Otakar Motejl lobuje za své znovuzvolení | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Porušování zákona při zaměstnávání polských dělníků zaměstnaných přes personální agentury v automobilce Škoda bylo masové a opakované.

Podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla, který dnes k případu poprvé zveřejnil podrobnosti, agentura Zetka Auto opakovaně vyplácela a stále vyplácí svým zaměstnancům pracujícím ve Škodovce hodinovou mzdu i další příplatky nižší, než je jim podle zákona a kolektivní smlouvy povinna vyplácet.

Místo dvaceti vypláceli šest korun

"Například noční příplatek, který má být podle kolektivní smlouvy 20 korun, byl vyplácen pouze ve výši šest korun. Celkový hrubý měsíční příjem byl přibližně o 15 až 20 procent nižší," uvedl Motejl.

V době ukončení kontroly práce navíc agentura dlužila deseti z 18 kontrolovaných zaměstnanců doplacení cestovních náhrad za vykonané služební cesty.

"Vzhledem k tomu, že agentura zaměstnává a v minulosti zaměstnávala několik tisíc zaměstnanců, lze takové jednání bez nadsázky označit jako masové a opakované porušování zákona," uvedl Motejl.

Ten dnes kritizoval postup inspektorátu práce, který označil za chybný.

"Přestože inspektorát zjistil, že hodinová mzda, kterou stanovila agentura Zetka Auto svým zaměstnancům, je nižší než nejnižší tarifní mzda garantovaná zaměstnancům podniku Škoda Auto v kolektivní smlouvě, dál se nezabýval zjištěním, jaká je skutečná výše mzdy vyplácené polským dělníkům," uvedl Motejl, podle kterého inspektoři ani nezjišťovali, zda jsou dělníkům sráženy peníze za ubytování.

"Inspektorát zejména nesrovnal tuto skutečně vyplacenou mzdu s výší mzdy garantované kolektivní smlouvou," dodal Motejl.

Změňte názor a pokutujte

Inspekce navíc agentuře, které může být uložena pokuta až do výše dvou milionů korun, původně žádnou pokutu uložit nechtěla. "Firma spolupracovala a splnila uložená opatření," uvedli inspektoři.

Takový závěr inspekce vydala i přesto, že polští dělníci dostávali stejnou mzdu jako předtím.

Motejl proto inspekci vyzval k nové kontrole.

"Nová kontrola dodržování pracovněprávních a mzdových předpisů v agentuře Zetka Auto již zcela nesporně prokázala závažné a masové nedodržování zákoníku práce," uvedl Motejl v dnešní správě.

Na kontaktních telefonech v agentuře Zetka není nikdo k zastižení, firma už dříve vinu odmítla.

Automobilka Škoda chce v případě, že se vina firmy prokáže, proti agentuře zakročit.

 

Právě se děje

Další zprávy