Spotřební daně na benzín a naftu se nesníží

Eva Benešová
18. 3. 2009 12:04
Opozici se nepodařilo snížit spotřební daně na pohonné hmoty
Stínový ministr průmyslu Milan Urban: Jeho nápad neprošel.
Stínový ministr průmyslu Milan Urban: Jeho nápad neprošel. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kabinet Mirka Topolánka zaznamenal ve sněmovně dílčí úspěch. Koaliční poslanci s několika komunisty se zasadili o to, aby neprošel návrh, jímž chtěla ČSSD snížit spotřební daně na pohonné hmoty.

Pro návrh hlasovali všichni poslanci z ČSSD, téměř všichni z KSČM a jeden člen ODS. Přesto dali dohromady "jen" 92 hlasů - aby návrh uspěl, musel by získat ještě dva navíc.

"Mrzí mě to, především proto, že se čtyři poslanci KSČM vypnuli a nehlasovali. V ostatních čteních přitom návrh vždy podpořili. Tomu veletoči nerozumím," spílal komunistům autor návrhu Milan Urban ČSSD.

"Znemožnili tak občanům ČR, aby ušetřené peníze použili na nákup jiného, věřím že českého zboží," dodal.

"Přijal jsem s ulehčením, že to neprošlo. Nepřineslo by to vůbec nic české republice, ani spotřebitelům. Znamenalo by to pouze dramatický výpadek v příjmech rozpočtu ve výši 15 až 18 miliard korun. Návrh je obludný populismus," řekl po oznámení výsledku ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Porušili bychom nařízení Bruselu, tvrdí opozice

Proti se postavili také čtyři poslanci z KSČM. "Nebyli jsme si tím návrhem jisti ze dvou důvodů. Prvním bylo to, že o chybějící peníze by se snížily investice do ekologičtější dopravy, jako je stavba železnic. A za druhé není vůbec zaručeno, že peníze by získali občané, a ne provozovatelé benzínek ve svém rabatu," uvedl místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Jedním hlasem komunisté vypárovali nemocného lidovce Tomáše Kvapila.

ČSSD chtěla, aby daň u benzínu klesla o 2,50 korun na litr a u nafty o 2 koruny. Snížení mělo být dočasné, a to do konce roku 2010 a mělo jít o součást protikrizových opatření. "Mohlo to ulevit všem občanům," řekl autor návrhu Milan Urban (ČSSD).

Foto: Ludvík Hradílek
Čtěte také:
 Paroubek ovládl sněmovnu, nadiktoval si program

Koalice oponovala, že snížení daní nedonutí benzínky snížit konečnou cenu. Podle poslance za ODS Michala Doktora by také Česká republika opatřením porušila minimální ceny spotřebních daní stanovených EU.

"Minimální daň je 359 eur na tisíc litrů. Podle kurzu 27 korun za euro se dostaneme k přepočtu 345 eur, čímž se dostaneme do kolize s právem EU," prohlásil Doktor.

Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters
Čtěte také:
 Motoristé si musí připlatit. Benzín i nafta zdražují
 

Právě se děje

Další zprávy