Soud: Starosta nemůže dát výpověď z městského bytu

Tomáš Fránek
20. 7. 2008 7:20
Nejvyšší soud řešil spor o vystěhování nájemníků

Brno - Starosta nemůže sám rozhodnout a dát výpověď nájemníkům z městského bytu, kteří hrubě porušili své povinnosti.

Rozhodl tak Nejvyšší soud, když v případu, kterému přisoudil zásadní význam, rozhodl ve prospěch nájemníků, které chtěla radnice v Praze 8 vystěhovat z bytu pro hrubé porušení podmínek. Nájemníci totiž městský byt dál pronajali.

O výpovědi z bytu ale rozhodl jenom starosta Josef Nosek, městská rada ji neprojednala. Nájemníci se proto obrátili na soud.

Nemusí schvalovat

Obvodní i městský soud v Praze rozhodly, že starosta má pravomoc bez schválení městskou radou dát lidem výpověď z městského bytu.

"Radě obce je svěřena pouze pravomoc v oblasti uzavírání nájemních smluv, a nikoli při ukončení nájemního vztahu výpovědí," rozhodli soudci městského soudu v Praze.

Ti také uvedli, že rozhodnutí o výpovědi z bytu není právní krok, který by závažným způsobem ohrožoval majetek obce, a starosta tak může rozhodovat v těchto případech bez platného rozhodnutí obecního zastupitelstva, případně rady obce.

Nájemníci se ale obrátili na Nejvyšší soud. Podle nich starosta překročil své pravomoci. "Nájemní smlouvu vypovídá ten, kdo ji uzavřel, to je rada městské části," uvedli v dovolání.

Starosta se ptát musí

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Miroslavem Ferákem dovolání vyhověl.

Podle soudů nemůže obstát závěr, že starosta městské části byl oprávněn dát výpověď z nájmu bytu bez předchozího rozhodnutí rady městské části.

"Oprávnění rozhodnout o dání výpovědi z nájmu bytu je vyhrazeno radě městské části, a teprve poté je starosta městské části oprávněn tento úkon projevit navenek," rozhodli soudci.

Zrušili proto verdikty obvodního i městského soudu a nařídili jim, aby celou záležitost znovu projednali.

 

 

Právě se děje

Další zprávy