Návrh na bezdůvodnou výpověď z bytu ještě čeká boj

Tomáš Fránek
10. 6. 2008 23:10
Majitel domu nezákáže chovat zvíře v bytě
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Kdyby začal platit nový občanský zákoník v podobě, v jaké ho představilo ministerstvo spravedlnosti, vůbec poprvé by se v českých zákonech objevila možnost výpovězení nájemní smlouvy bez udání důvodu.

Platí ale právě to kdyby. Úprava, podle které by vlastník bytu mohl svému nájemníkovi vypovědět smlouvu bez udání důvodu s dvouletou lhůtou, totiž patří mezi nejkontroverznější části zákoníku.

Křečkova pomsta?

To připouští i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle kterého jde v případě nově upravených vztahů mezi majiteli domů a nájemníky jde o citlivé téma, na speciálním jednání se tím bude zabývat celá vládní koalice.

Autor reformy - ministr Jiří Pospíšil.
Autor reformy - ministr Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Česko chystá revoluční změnu práva. Dotkne se každého

A protestovat bude určitě levice. A návrh nebudí žádné velké nadšení ani u zástupců majitelů domů, kteří za návrhem vidí i sociálně demokratického poslance a šéfa Sdružení nájemníků Stanislava Křečka. Změny označují za kosmetické.

"Teď je vidět "pravicovost" ODS! Jediný trošičku pozitivní paragraf (výpověď bez důvodu) do textu prosadil Čunek. Tohle je ta Křečkova tajná zbraň - nástroj pomsty," uvedl jeden z majitelů domů na severu Občanského sdružení majitelů domů.

Je to téma o to citlivější, že Česku může nová úprava vztahů v nájemním bydlení pomoci u Evropského soudu pro lidská práva, kde Česko o miliardy korun žalují majitelé domů.

Podle tvůrců nového občanského zákoníku má nový kodex chránit jak majitele, tak nájemníky. A dvouletou lhůtu označují za dost dlouhou na to, aby si lidé našli nové bydlení. "Obvyklá lhůta pro výpověď z nájmu bytu v Evropě je jeden rok, my navrhujeme dvouletou," řekl hlavní tvůrce nového občanského zákoníku Karel Eliáš ze Západočeské univerzity Plzeň.

Kromě výpovědí bez udání důvodů řeší zákoník různé oblasti nájemního bydlení. A tak například podle zákoníku majitelé domů musí instalovat do domů měřiče vody a tepla, do jednoho roku ale bude mít možnost započítat náklady na montáž všem nájemníkům.

Dobrý důvod pro zvíře

Zákoník také určuje, že nájemníci mohou v pronajatých bytech pracovat nebo podnikat, řeší i otázky pořádku v domech nebo stavební úpravy.

"Provede-li pronajímatel v bytě nebo domě změny, které zvýší standard bytu, má pronajímatel vždy právo na přiměřené zvýšení nájemného.

Nájemce nemá právo bez souhlasu pronajímatele provést změnu bytu ani domu," je napsáno v zákoníku.

Ten řeší i situace, kdy mají nájemníci ve svých bytech zvířata. Ty by totiž mohly  nájemníci chovat i bez souhlasu majitele domu.

"Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, má-li pro to dobrý důvod a chování zvířete nemá za následek obtíže pro pronajímatele nebo ostatní nájemce nebo obyvatele domu, a to i přes to, že pronajímatel chování zvířat v domě zakázal," je uvedeno v zákoníku.

Za zvíře by ale měl nájemník platit navíc. „Chová-li nájemce v bytě zvíře, nahradí pronajímateli zvýšené náklady, které tím vznikly při údržbě společných částí domu," dodali autoři zákoníku.

Termika jako na poušti. Model prudce stoupá do výšky
Termika jako na poušti. Model prudce stoupá do výšky | Foto: Ludvík Hradilek
Obrazem:
Podívejte se na stavební parcelu za 1,7 miliardy

Ministerstvo pro místní rozvoj i přes to, že se připravuje nový zákoník, už připravilo návrh novely Občanského zákoníku ohledně nájemních vztahů. A právě možnost výpovědi nájemníkům bez udání důvodu je také jednou z navrhovaných možností.
A podle majitelů domů je návrh ministerstva příznivý, naopak kritikou ho počastovalo Sdružení nájemníků.

Mezi uvažovanými změnami je tak i návrh poslanců ODS, který počítá s úplným koncem regulace nájmů a který kritizovali i koaliční poslanci z KDU - ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy