Salmonela v kuřecím mase? Státní kontrola nic nenašla

ČTK ČTK
16. 2. 2012 11:15
Státní zemědělská a potravinářská inspekce došla k lepším výsledkům než časopis dTest

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase. "Všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku," informoval mluvčí inspekce Michal Spáčil.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala v závěru loňského roku mimořádnou kontrolu baleného chlazeného čerstvého drůbežího masa. Cílem kontroly bylo zmapování možného výskytu salmonel," uvedl Spáčil.

Testy byly zaměřené především na rizikové typy salmonel Salmonella Enteritidi a Salmonella Typhimurium v chlazeném drůbežím mase, které v tržní síti přichází do přímého kontaktu se spotřebitelem.

"Všech 30 úředně odebraných a laboratorně analyzovaných vzorků bylo vyhodnoceno jako vyhovující uvedenému nařízení. Nebezpečné sérotypy salmonely nebyly v testovaném zboží přítomny," potvrdil Spáčil s tím, že vzorky byly tuzemského i zahraničního původu.

Reakce na časopis dTest

O přítomnosti salmonel v kuřatech informoval koncem minulého týdne spotřebitelský časopis dTest, který nechal zkontrolovat 17 vzorků kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Jeden drůbeží výrobek podle časopisu údajně překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie.

Státní veterinární správa následně informovala, že případ prověří. Společnost Vodňanská drůbež, jejíž maso dopadlo v testu spotřebitelského časopisu špatně, výsledky kontroly zpochybnila.

"Zjištění uveřejněné časopisem dTest může znamenat, že pochybení, v jehož následku došlo k pomnožení zmíněných mikroorganismů v tělech kuřat, může mít na svědomí neodpovídající transport, uchovávání, skladování nebo způsob prodeje, ale mohlo by to být také způsobeno ve výrobě," uvedl už dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

 

Právě se děje

Další zprávy