První případ metanolu v alkoholu je u soudu. Nezabíjel

Tomáš Fránek
21. 9. 2012 12:05
Státní inspektoři se soudí s firmou, jíž před lety nařídili stáhnout lahve z obchodů
Testování alkoholu na přítomnost metanolu.
Testování alkoholu na přítomnost metanolu. | Foto: Jan Langer

České Budějovice - Ve stínu obří metanolové aféry, při které nyní lidé umírají kvůli jedovatému alkoholu, se bude příští měsíc u Krajského soudu v Českých Budějovicích rozhodovat případ, v němž v Česku poprvé hrály hlavní roli vysoké hodnoty této zdraví nebezpečné látky.

Do vypuknutí nynější aféry šlo o ojedinělý případ, kdy stát proti metanolu v alkoholu zasáhl - a to ještě ne s úplně stoprocentním úspěchem. Konec případu je totiž stále v nedohlednu.

Co se před čtyřmi roky stalo?

V srpnu 2008 Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že ve vzorcích výrobků společnosti Liho Blanice z jihu Čech se objevily poměrně vysoké hodnoty metanolu. Evropské předpisy povolují 500 miligramů metanolu na litr absolutního alkoholu, přístroje však v případě konzumního lihu v této likérce naměřily až 1880 miligramů.

Množství, které nezabíjí

Nadlimitní hodnoty metanolu inspektoři naměřili kromě lihu také ve dvou výrobcích, které firma dodávala na pulty obchodů. Šlo o Kralický tuzemák a Vodku jemnou.

Zdaleka nešlo o smrtelné hodnoty jako v nynějších případech. Přesto ale tehdy státní inspekce označila líh od tohoto výrobce za zdravotně závadný a vyzvala lidi, aby nápoje od jihočeské firmy raději nekupovali.

Inspekce tehdy zastavila prodej asi 57 tisíc láhví. Firma nesměla distribuovat ani lihoviny, které zatím nebyly stočeny z výrobních tanků - šlo o zboží za celkem 15 milionů. Měla také zaplatit pokutu ve výši 200 tisíc korun.

Lihovar ale napadl zákaz prodeje a nařízení o stažení výrobků u soudu.

"Nevyrobili jsme zdraví škodlivý produkt, opatření proti naší firmě bylo nesrozumitelné, chceme ho zrušit," uvedli zástupci jihočeské firmy, která kromě alkoholu nebo lihu nabízí také výrobu směsí do ostřikovačů nebo ředidla barev.

Formální chyby

Soudy včetně Nejvyššího správního soudu firmě vyhověly. Podle nich nebyly všechny náležitosti v rozhodnutí inspekce v pořádku, nicméně samotný výskyt metanolu neřešily.

"Soudu jsme vyhověli a vypracovali nové rozhodnutí, to ale firma znovu napadla u soudu," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Příští měsíc tak bude o pokutě za metanol v láhvích jednat soud v Českých Budějovicích.

Kopřiva potvrdil, že výrobky firmy inspekce kontroluje a další, nový problém už nenašla.

Právě případ z jihu Čech vedl inspekci k tomu, aby se zaměřila na kontroly lihovin. Před dvěma roky inspekce zahájila mimořádné prověrky především levných destilátů, které se objevily na pultech obchodů. Žádné pochybení inspekce nezjistila.

Důkazů o tom, že nebezpečný alkohol byl na trhu už delší dobu, přitom stále přibývá. Sdružení výrobců lihovin například zveřejnilo informace o tom, že padělky nalezené a zkontrolované celní správou v roce 2010 obsahovaly jedovatý isopropylalkohol, který se používá například při výrobě okeny. Ten je v dávce 15 gramů bez léčby smrtelný.

Postup celníků už začala prověřovat policejní inspekce.

Etikety lahví, v nichž byl nalezen nebezpečný alkohol - možné padělky:

Testovali jsme alkohol nakoupený u stánků:

 

Právě se děje

Další zprávy