Co tedy pijeme? Poslední test alkoholu před prohibicí

Tomáš Fránek
17. 9. 2012 11:00
Redakce Aktuálně.cz koupila a nechala otestovat náhodně vybrané lahve tvrdého pití
Foto: Jan Langer

Brno/Praha - Je to test, který trvá zhruba třicet minut a může zachránit život. Podobné možnosti nabízejí odborníci na několika místech v zemi - testují alkohol, který si lidé nakoupili a u nějž chtějí mít jistotu, že se neotráví.

V nenápadné budově na konci areálu Mendelovy univerzity v Ústavu technologie potravin si online deník Aktuálně.cz nechal otestovat sedm vzorků tvrdého alkoholu.

Shromáždili jsme je jen pár hodin předtím, než stát v pátek v noci uvalil na obchody prohibici a tvrdý alkohol musel z regálů dočasně zmizet. Nakupovali jsme ve středních Čechách a ve Zlíně - tedy místech, kde lidé na otravu metanolem umírali nebo stále leží v nemocnicích v kritickém stavu.

Konkrétně šlo o obchody a stánky na pražském Smíchovském nádraží a v Holešovické tržnici, prodejnu Leko v Příbrami, stánek v Příbrami u Jiráskových sadů, stánek na nádraží v Berouně, večerku v centru Zlína a prodejnu na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Šlo jak o alkohol v láhvích s kolkem, tak i ten rozlévaný z tržnic a stánků.

Mezi testovanými výrobky byla třeba vodka od Likérky Drak (jejíž padělky se na trhu objevily) nebo rozlévaná vodka Nordic Ice. Nakoupili jsme také nápoje od velkých výrobců jako je Stock Božkov nebo Linea Nivnice.

Zákazník musí říct vše

Na největší potíž jsme narazili hned v počátku: většina prodejců nám při prodeji odmítla ukázat dokumenty, které by dokládaly, odkud vlastně nápoje pocházejí.

Jaký to kontrast proti pravidlům, která provázejí samotné testování nezávadnosti alkoholu.

Laboratorní analýzy totiž nejsou anonymní. Lidé si sice mohou nechat lahve otestovat bezplatně (samotné náklady činí 200 Kč na test), avšak laboratoř nejprve s každým žadatelem sepíše formulář.

Na něm kontroloři na základě předloženého občanského průkazu zaznamenají jméno, příjmení, adresu trvalého bydliště a telefonický kontakt žadatele.

Lidé, kteří si nechají otestovat přinesený alkohol, musejí také dopředu souhlasit, že v případě nálezu metylalkoholu či jiné škodlivé látky ve vyšší než přípustné koncentraci laboratoř výsledky testu okamžitě předá policii a celníkům.

Výsledky zkoumání

Test pro Aktuálně.cz byl vůbec prvním, který Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., z Ústavu technologie potravin v rámci mimořádných opatření dělal.

Alkohol nakoupený redakcí se měřil na kapalinovém chromatografu. Testování jednotlivých vzorků alkoholu trvalo asi půl hodiny a na monitoru počítače se pak objevil výsledek.

Podívejte se, kde jsme nakupovali:

Testování dopadlo dobře. "Všechny vzorky byly na obsah metanolu negativní," konstatoval Gregor.

U jednotlivých vzorků se lišil jen objem etanolu, tedy nezávadného alkoholu. "Jeho obsah se pohyboval mezi 36,5 až 40,5 objemovými procenty," dodal expert.

Metanol v chuti nepoznáte

Maximální obsah metanolu činí podle zákona 1,5 procenta v přepočtu na čistý etanol. Takže například v 50procentní pálence může být obsah metanolu nejvýše 0,75 procenta.

Ve vzorcích, které Gregor a jeho kolegové testují, se stopové prvky metanolu objevují. "Více je ho třeba v destilátech z rybízu nebo vyrobených z hrušek máslovek, vždy je ale toto množství v normě," vysvětlil Gregor.

Jinak než testem se metanol poznat nedá. Na chuť nebo vůni nápoje totiž nemá vliv, spíš naopak. "Metanol dává alkoholu jemnější chuť," uvedl Gregor.

Podrobná fotoreportáž z testování:

Varování ministerstva: Etikety lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol:

 

Právě se děje

Další zprávy