Češi to zatím mají dobré, ceny rostou nejméně v EU

Tomáš Fránek
16. 5. 2011 12:18
Češi společně s Iry zaznamenali nejmenší růst cen v Evropské unii
Foto: Michal Štůsek

Brno - Česko je zatím cenovým rájem uprostřed rozbouřené Evropy.

Zatímco ve většině států Unie ceny rostou, v Česku se ceny zboží v obchodech mění jenom minimálně. Podle zjištění evropského statistického úřadu Eurostat tak mělo Česko společně s Irskem nejnižší míru inflace v Unii.

Ceny přitom v EU rostou nejrychleji od října roku 2008.

„Nejnižší meziroční míru inflace v dubnu zaznamenaly Irsko (1,5 procenta), Česká republika (1,6 procenta) a Švédsko (1,8 procenta). Nejrychlejší růst cen naopak tíží spotřebitele v Rumunsku (8,4 procenta), Estonsku (5,4 procenta), Litvě a Maďarsku (v obou zemích 4,4 procenta)," uvedl Eurostat ve své pravidelné zprávě.

Všude se platí víc

Meziměsíčně ceny rostly v dubnu o 0,6 procenta v zemích platících evropskou jednotnou měnou a o 0,5 procenta v celé evropské sedmadvacítce.

V rámci eurozóny meziročně vzrostly nejvíce ceny dopravy o 5,9 procenta, bydlení o pět procent a alkoholu a tabáku o 3,4 procenta. Klesaly pouze ceny komunikačních služeb, proti loňskému dubnu se snížily o 0,9 procenta.

Otázkou ale je, jak dlouho se podaří v Česku udržet na hodnotách výhodných pro spotřebitele. Ceny surovin jsou totiž ve světě rekordní a nižší růst spotřebního zboží v Česku drží cenová politika velkých obchodních řetězců.

„Tlak řetězců je velký, ale dlouho už kvůli růstu cen surovin na taktiku řetězců přistupovat nemůžeme," uvedl jeden z dodavatelů masa.

Dražší už ale je třeba pečivo. Podle zjištění Českého statistického úřadu se ceny zvedly za poslední měsíc v případě chleba o patnáct procent a v případě bílého pšeničného pečiva téměř o pětinu.

Pití i chleba podraží

"Kmínový chléb za měsíc podražil o více než tři koruny na průměrných 22,66 koruny za kilogram, oznámili statistici. Bílé pšeničné pečivo prodejci nabízeli za 45,78 Kč/kg, tedy o 7,46 koruny dráž.

Zvýšení cen už ale kvůli drahým surovinám avizují i velké firmy z dalších oborů.

Některé nákladové položky jsou podle výrobce nealkoholických nápojů, společnosti Kofola, na historických maximech. Například ceny cukru a ropy vzrostly na světových trzích o více než 40 procent. Provozní zisk (EBITDA) však firmě klesl o téměř polovinu na 83 milionů korun, a to kvůli vysokým cenám surovin.

"Během prvního kvartálu jsme se snažili pokrýt nárůst nákladů na výrobu, které jsou způsobeny vysokými cenami vstupů. Pokud i nadále budou mít ceny vzrůstající trend, budeme nuceni zdražit některé naše výrobky," sdělil předseda představenstva a většinový akcionář skupiny Kofola Jannis Samaras.

 

 

Právě se děje

Další zprávy