Porušili jste konkurenční doložku? Platit nemusíte

Tomáš Fránek
17. 3. 2008 17:05
Doložka musí být kompenzována, jinak neplatí

Brno - Volný přestup ke konkurenci a bez milionové smluvní pokuty, tak rozhodl Nejvyšší soud v případu zaměstnance, který se rozhodl opustit společnost, pro kterou pracoval.

Podle rozhodnutí soudců nesmí zaměstnavatelé jednostranně omezovat své bývalé pracovníky v nástupu ke konkurenci a vymáhat na nich za to smluvní pokuty, pokud jim nenabídnou přiměřenou náhradu za ztrátu výdělku.

Pokuta ve výši jednoho milionu korun za to, že pracovník porušil smlouvu a nastoupil ke konkurenci, je v případě, že představuje víc než třicetinásobek mzdy, podle soudů nepřiměřená.

Vyškolili jsme tě, zaplať

Nejvyšší soud rozhodoval spor mezi firmou z Prahy a jejím bývalým zaměstnancem. Firma pracovníka, který byl zaměstnán jako embryolog, zažalovala o jeden milion korun za to, že po svém odchodu nedodržel pracovní smlouvu a během jednoho roku nastoupil do konkurenční firmy.

"Smluvní pokuta odpovídala tomu, že společnost měla nemalé náklady se zvyšováním kvalifikace žalovaného. Žalovaný získal podstatnou část své kvalifikace právě díky přístupu k originálnímu know-how žalobce. Je proto logické, že závazek bude zajištěn smluvní pokutou ve výši odpovídající důležitosti závazku a možné škodě, která by jeho porušením mohla firmě vzniknout," uvedli zástupci žalující firmy.

U soudů v Praze ale neuspěli. Ve smlouvě totiž chyběl jakýkoliv "kompenzační" závazek firmy, tedy to, jak by zaměstnanci nahradila, že nebude moci rok pracovat ve svém oboru nebo podnikat.

Už Obvodní soud pro Prahu 9 navíc rozhodl, že i výše smluvní pokuty ve výši jeden milion korun je příliš vysoká. "Pokuta je "zjevně nepřiměřená", neboť představuje víc než třicetinásobek mzdy," uvedli soudci.

Nepřiměřenou výši pokuty potvrdil i pražský Městský soud.

Neplatná smlouva

Firma se ale nevzdala a obrátila se na Nejvyšší soud. Jeho senát pod vedením Mojmíra Putny ovšem potvrdil neplatnost smlouvy.

"Výraznému omezení žalovaného (pracovníka) po dobu jednoho roku v jeho právu podnikat, být zaměstnán v pracovním poměru, případně získávat prostředky pro své životní potřeby jinou prací neodpovídá jakýkoli závazek žalobce - firmy (ať již na peněžité či jiné plnění)," rozhodl Nejvyšší soud.

Podle soudců se nemohla proto ani firma domáhat milionu korun, smlouva o konkurenční doložce je neplatná.

Podle zákoníku práce se v konkurenční doložce zaměstnanci zavazují, že nebudou nejdéle po dobu jednoho roku pracovat pro konkurenční firmy.

Rozhodující je předmět činnosti bývalého zaměstnavatele ve srovnání s druhem práce (profesí) zaměstnance. Konkurenční doložka musí být sjednána písemně, jinak je neplatná. 

 

Právě se děje

Další zprávy